Ugens menu

Mandag
Avocadosuppe m. hjemmebagt brød
Tirsdag
Pastasalat m. aubergine-mos
Onsdag
Kotelet med spinat
Torsdag
Risotto
Fredag
Fugl i rødvin


Fugl i rødvin


Du skal starte godt et døgn før retten skal spises.

Du tager en hane. Hvis du ikke har sådan en, så kan en god stor høne eller kylling godt bruges. Men en hane smager nu fantastisk godt, og ikke mindst tilberedt på denne måde ...

Hanen skal rengøres og klargøres. Gnides med med salt og peber. Brunes på alle sider i en stor gryde.

Overhæld så dyret med en flaske rødvin og varm gryden op. Kom et par almindelige løg samt et par skalotteløg i. Tilsæt krydderurter som timian, merian, persille og laurbærblade. Kom også et par ituskårne svedsker samt lidt chili og hvidløg i gryden.

Når gryden kommer i kog, skal du skrue ned for varmen. Læg låg på og lad den simre i 45-60 minutter. Sluk derefter for varmen, og lad fuglen stå i gryden! Nu står den og trækker et døgns tid, helst helt dækket af vinen. Det er det, der giver smagen, og kødet farves helt mørkerødt.

Dagen efter fisker du fuglen op ad gryden og deler den i fire stykker. De lægges i en varm ovn og steger ved fx 180 grader en lille times tid. I mens kan du lave den dejligste sovs:

Si grydens indhold. Du kan sikkert med fordel fryse halvdelen af denne grundsovs ned, for der bliver en del væske ud af det. Kog sovsen op med fx lidt piskefløde, hvis du kan lide det, og tilsæt krydderier efter smag.

Server fuglen med sovs og de grønne bønner, som skal koges i 15 minutter. Et herligt måltid, der ikke ligger tungt. Du behøver ikke engang at servere brød til ...



Avocado-suppe

Avocadoer er en dejlig og sund spise. De er faktisk også gode til en hurtig suppe.

Brun løgene let i lidt olie, gerne med lidt chili. Tilsæt bouillonen. Det kan være en hjemmelavet fond, eller det kan bare være en suppeterning. Hak de øvrige grøntsager fint og kom dem i.

Flæk avocadoerne og fjern skal og kerner. Skær nu frugtkødet ud i små stykker, og tilsæt det til suppen. Tilsæt citron, hakket hvidløg, lidt sesamfrø, salt og peber. Lad suppen koge et nogle minutter - så har du en dejlig let ret!  


Risotto

Risotto er en hurtig, nem og billig ret. Og det smager godt!

Brun løgene og ris i olien. Lad dem gyldne i den varme olie, mens du rører rundt. Tilsæt også små stykker kyllingefilet og chili.

Når det hele er let brunet tilsætter du lidt hvidvin eller bouillon. De øvrige grøntsager skæres i stykker og kommes i. Tilsæt vædske i små mængder og rørt rundt, mens retten småkoger i 10-15 minutter. Kom også godt med krydderurter - efter din egen smag - i gryden.

Tilsæt til sidst parmesan og fx reven mozzarella og evt. lidt fløde. Lad så retten simre færdig ved svag varme.


Aubergine-mos

Auberginer er en sjov og også på nogle områder lidt underlig grøntsag. Men denne opskrift er lige til at gå til, og det giver et herligt tilbehør.

Du tager de hele auberginer, og smører dem med olie på overfladen (brug fx et stykke køkkenrulle). Lægger dem på en bageplade, og varmer ovnen til 180 - 200 grader. Lad så frugterne bage en lille times tid. Sluk for ovnen, og lad dem stå og køle af.

Flå skrællen af de bagte auberginer og mos frugtkødet i en skål sammen med youghurt, hvidløg, hakket persille og citronsaft.

Moset kan bruges til næsten hvad som helst, og det kan sagtens holde sig et par dage, når det er dækket til i køleskabet.

Bon appettit!