Jonathans helseservice

Velkommen til en hjemmeside om krop og sundhed!
Indhold:

Hvorfor denne side?

Jeg har i årenes løb prøvet mange teknikker og metoder for bedre at forstå kroppen og dens sundhed. Det har givet en nogle erfaringer, som andre måske kunne have glæde af at høre om. Jeg tror på: På disse sider kan du læse om forskellige emner, der kan have betydning for vores sundhed.

Om din kost

Desværre spiser mange af os for fedt og for tungt. Hvis vi kigger på det gennemsnitlige forbrug af fødevarer, ser billedet således ud:
 
For lidt For meget
Frugt Kød
Grøntsager Mælk og ost
Fisk Raffinerede produkter med farvestoffer 
og anden kemi 
 

I mange tilfælde fører dårlig kost til overvægt, sygdomme og nedsat livskvalitet.

Se her et eksempel på en ugeplan med sunde måltider.

Om din livsstil

Noget af det vigtigste er vores egen holdning til livsstil og helbred. Hvis vi erkender, at vi selv har magt til at ændre på tingene - så er vi  kommet langt! Man kan ændre sin livsstil. Én måde at starte på er denne: Du kan ikke lave om på al ting, men du kan vælge en retning. Og dermed erkende: Når først du får programmeret dig selv med disse målsætninger, kan du jævnligt vende tilbage til dem og vurdere dit liv i forhold til dem - bevæger jeg mig i den rette retning eller hvad?

På denne måde fastholdes målene løbende, og gradvist vil du kunne udvikle dig henimod en bedre livsstil. Og husk, at Rom ikke blev bygget på en dag - omlægning af gamle vaner tager lang tid. Tænk på, hvor lang tid, det har taget at få opbygget alle de dårlige vaner. Ofte er problemerne nedarvet fra generation til generation. Det kan tage mange år at rette på.

Om vitaminer

Vitaminer er utroligt vigtige i det daglige. Der kendes idag 13 vitaminer, som er nødvendige for mennesket. Det er vitamin A, D, E, K, C og B-vitaminerne: thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin, folacin, panthothensyre, biotin samt B6. Vitaminerne deles op i:
 
Fedtopløselige
Vandopløselige
A, D, E, og K
B og C
 

De fedtopløselige deponeres i kroppen, hvis man optager større dosis end det, der forbruges. De vandopløselige "vaskes" ud med urinen, når der er overskud af dem.

Ordet vitamin kommer fra det latinske vita, som betyder liv, og vitaminerne er da også i højeste grad livsnødvendige. Forskerne er først dog først for nyligt blevet opmærksomme på vitaminernes styrkende egenskaber. Mange vitaminer virker forebyggende på forskellige kræfttyper, og de styrker kroppens immunforsvar.

Meget tyder på, at det moderne menneske med en meget stresset livsførelse kan have glæde af megadoser af vitaminerne. I USA er det en hel videnskab at dosere vitaminer udfra levevilkårene. Her ser du de faktorer, der kan give behov for større vitamindoser end normalt:

Alle disse faktorer "koster" i følge de moderne teorier vitaminer. De nedbrydes langt hurtigere end normalt, og kroppen kommer i underskud. Det sker på trods af, at man ellers spiser en god, sund og varieret kost. Herunder ser du et billede af min daglige ration:

Jeg tager én almindelig vitamin/mineral-pille med den anbefalede dagsdosis. Så tager jeg gerne en stærk B-depottablet, en E-vitamin, 5-6 af de små C-vitaminer (der kan man tage op til 500 mg) samt en kabsel Q10. Det er ikke et vitamin, det er en såkaldt antioxydant, som også er god til at styrke immunforsvaret. Noget tyder på at præparatet gingko balboa har en lignende virkning.

Med denne daglige dosis føler jeg mig ovenpå, og jeg synes, at det giver en god modstandskraft.

Om krop og motion

Vi skal (desværre) have en del motion for at kroppen fungerer godt. Hvis man ikke er den store sportsmand, må man klare sig med de grundlæggende øvelser, der let kan indpasse i ugens forløb: Ydermere kan jeg varmt anbefale de kinesiske WUSHU-øvelser. Det er en slags morgengymnastik, hvor man stille og roligt bøjer og strækker de fleste af kroppens led. Jeg laver et program kaldet "den 8-delte brokade". Det består af 8 øvelser, som man laver hver dag. De samme 8 øvelser, som kan laves på 10 minutter. Hver øvelse er knyttet til et bestemt åndings-mønster og det giver en dyb koncentration. De kan stærkt anbefales.

Se Shanghai-hjemmesiden, eller køb bogen Wushu! fra forlaget Lindhardt og Ringhof. Der får du øvelser til resten af livet.

Links til andre websites

Det er begrænset, hvor meget der findes på dansk om sundhed, desværre. Men hvis du kan læse engelsk, er der ubegrænsede ressourcer at hente. Disse links er kun til at starte på:
 
Spørg Doktor Weil Glimrende website, hvor du bl.a. kan få beregnet din private vitamin-dosering. Amerikansk.
Plantemedicin - en linksamling, på dansk.
Om faste Amerikansk site med masser af oplysninger og tilbud.
Oplevelse med helbredelse Personlig beskrivelse af  Torkil Olesens personlige helbredelse.
HerbNet Alt om urter. På engelsk.
Dr Münster på nettet, dansk læge. Siden opdateres vist ikke...
The Internet's Fitness Resource Alt om træning, på engelsk. Flot side med masser af kommenterede links.
Løbesiden. Flot dansk side med alt om jog & løbe-træning.
Epicurious. En side med alt om om mad og drikke - mere nydelse end helse...
Health.net En engelsk site for børn, om sundhed.
Balance - et fitness tidsskrift online.
BIOMEDIC - et kursuscenter mv.
Keyboard Yoga - lidt specielle programmer....

Wushu, Tai Chi mv:

Kinesisk gymnastik En engelsksproget side fra Shanghai med glimrende øvelses-beskrivelser.
Kinesiske sundhedsøvelser
Tai Chi Nyt  Et dansk net-magasin med alt om taichi-træning i Danmark.


Til sidens top