5.2 Dvorak tastaturet

I starten af dette århundrede blev blev man mere og mere opmærksom på QWERTY-layoutets mangler og uhensigtsmssighed. Selv Sholes (opfinderen af QWERTY) fik patenteret et forbedret layout.

To forskere, August Dvorak og William Dealey, studerede det skrevne engelske sprog med henblik på at identificere de hyppigst benyttede grupper af bogstaver. Det lykkedes dem at lave et nyt design, hvor tasterne ligger meget mere logisk i forhold til hinanden. Dette design findes den dag i dag under navnet Dvorak-tastaturet, og det er formentligt QWERTY-layoutet overlegent på et hvert område - undtagen udbredelse!

Stort forskningsarbejde i ergonomi

Faktisk målte Dvorak, hvor langt en sekretærs fingre skulle bevæge sig for at indtaste et typisk dagsværk. På QWERTY-layoutet drejer det sig om 16 til 20 miles. På hans forenklede tastatur, blev fingervandringen reduceret til blot 1 mile!

I dag, 60 -70 år efter dette store arbejde, har August Dvorak's anstrengelser stadig ikke haft den store betydning. Dvorak-tastaturer findes, på markedet, og de kan bruges til stort set alle typer computere. Det er langt hurtigere at arbejde med og det giver markant færre hånd/armskader hos brugerne. Men af en lang række årsager (den anden verdenskrig og den overgearede teknologiske udvikling nævnes) har det været umuligt at få Dvorak-tastaturet til at "slå igennem".

Fordelene ved Dvorak

Bemærk at alle vokaler er placeret i den venstre side af tastaturet. Fordelen ved dette arrangement er, at det er ret få ord, som kan indtastes med brug af kun én hånd.

De 70% oftest brugte taster (engelsk) er placeret i den midterste række. Alt i alt er fingrenes bevægelser reduceret til op til en tyvendel, og fejlprocenten halveres, i forhold til indtastning på QWERTY.

Dvorak på PC

Det skulle være meget enkelt at installere Dvorak-tastaturet på en PC,da det er bare er et spørgsmål om en ny tastatur-driver (et lille program). Når driveren er på plads, er der byttet om på tasterne.

Men hvad med de fysiske taster? Jeg ved ikke, om der sælges Dvorak-tastaturer i Danmark. Hvis nogle blandt læserne ved noget om det, hører vi meget gerne fra jer på adressen dvorak@ErgoGuide.dk.

Nogle tastaturer er så enkle, at man selv kan bytte om på tasterne, så tastaturets fysiske fremtoning passer til Dvorak-systemet. Når det er gjort, skal der bare indlæses en driver - så kører det!

En anden mulighed er, at købe klistermærkater til tasterne. I USA annonceres der mange af den type produkter, som bruges til at omforme QWERTY til Dvorak.

Dvorak i Danmark

Under alle omstændigheder skulle selve overgangen fra QWERTY til Dvorak være ret enkel. Nogle taler om dages tilvænning, andre om ugers. Men alle er enige om, at det 100% er besværet værd.

Det bedste må dog være at få et dansk tilpasset ægte, ergonomisk Dvorak-tastatur med ErgoForce og hele svineriet. Hvem laver det? Kunne det ikke være en opgave for Sundshedsstyrelsen eller andre aktører, at få indført Dvorak-tastaturet hos de danske superbrugere? Jeg melder mig gerne som testpilot. I praksis kommer man jo til at skulle arbejde med to tastatur-layouts parallelt, for de fleste af os benytter jo mere end en PC. Vi kommer næppe til at se Dvorak-tastaturer på bærbare PC'er og PDA'er.

Jeg er personligt overbevist om, at mange superbrugere sagtens vil kunne spænde over to tastatur-layouter uden problemer. Mange af os skifter ubekymret mellem dansk og engelsk sprog både i tekst og tale. Vi skifter mellem forskellige tekstbehandlingsprogramer og anden software. Hvorfor skulle vi ikke kunne rumme to tastatur-layouter, når vi nu alligevel bruger som mange timer på indtastning?

Norsk side om Dvorak-tastaturet

Læserne om tastaturet her og her.


Næste modul

Forrige modul


Copyright Michael Karbo.