Bannerøkonomi med flere parter

Bannere er reklamer. De handles som enhver anden form for reklame.

Der er to eller oftest tre parter i en bannerhandel:

 • Annoncøren (buyer), som køber bannere.
 • Udgiveren (publisher, seller) som sælger bannerplads.
 • Et network (bannerbureau), som varetager salget for udgiveren.

  Som det kommercielle arrangement indikerer, er det meningen at alle tre parter skal tjene på banner-handlen.

  Fordeling af provenuet

  Annoncøren betaler x antal kroner for en kampagne. Han betaler til bannerbureauet. De tager deres kommission, som typisk er på mellem 35% og 50% af kampagneprisen. Udgiveren modtager resten som site fee. Dette revenue udgør mellem 50% og 65% af kampagneprisen.

  Mediebureau

  Ofte indgår et mediebureau i handlen. Det er en virksomhed, som planlægger annoncekampagner for store virksomheder. De booker kampagner i de forskellige medier for annoncørerne. Mediebureauet får gerne 15% rabat. Denne rabat går fra brutto-indtjeningen, så bannerbureau og udgiver deles om de resterende 85%.

  Trafik = kroner

  I Internet-økonomien er trafik = kroner. Har man trafik (besøgende), kan man tjene på det. En udgiver kan tjene penge ved at sælge plads på hans/hendes hjemmesider - når der er et vist antal besøg.

  Udgiveren ved, at der kommer så og så mange tusinde besøg om måneden, og dermed kan han sælge et tilsvarende antal banner-eksponeringer (fremvisninger).

  Kampagner

  Meningen med banneret er først og fremmest at skabe trafik (flere besøgende) til annoncørens web-sted. Da bannere fungerer som andre reklamemedier, betyder det, at annoncøren kører sin reklamering i kampagner.

  Indenfor en bestemt periode køber annoncøren x antal tusinde bannervisninger. Da annoncøren er interesseret i maksimal effekt af reklame-kronerne, skal de placeres på de web-sites, som bedst passer til hans produkt. Han gør det i håb om, at en så stor procentdel som muligt af de besøgende klikker på banneret og dermed bliver til besøgende på annoncørens sider.


  Fortsættes …

  Forrige side


  Copyright (c) 2000-2001 by Michael B. Karbo.