JPEG2000-formatet

 • Næste side
 • Forrige side

 • I år 2000 kom den ny udgave af JPG-formatet. Her er tale om en radikal forandring og optimering af det utroligt populære filformat.

  Den grundlæggende kompressions-enhed DCT (i traditionel JPG) udskiftes med en wavelet-kompression, som ikke giver de firkantede artefakter, man ser ved hård JPG-kompression.

  Bedre farvestyring

  JPEG2000 kan indeholde op til 256 "datakanaler". Det betyder, at man kan indbygge ICC-farveprofiler, CMYK-forskrifter mv. (såkaldte metadata) i selve filen.

  JPEG2000 understøtter ikke transparens.

  I praksis har der dog ikke vist sig at være den helt store fordel ved JPEG2000. I følge de fleste undersøgelser giver det kun en marginal forbedring i kompressionen. Photoshop kan gemme i JPEG2000 med et plugin.


  Streamet fremvisning

  Oprindeligt var det beskrevet, at en JPEG2000 fil skulle kunne streames og dermed fremvises med en variabel grad af opløsning. Både hjemmesidedesigneren og brugeren kan angive hvor høj opløsning, man ønsker overført.

  Det betyder, at der kan ligge én fil på web-serveren, som i princippet indeholder billeder i en trinløs overgang fra meget lav til meget høj opløsning. Jeg forestiller mig, at brugeren fx kan højreklikke på billedet og derefter vælge den ønskede opløsning. Det kunne se således ud:

  Konstrueret skærmklip

  (OBS: konstrueret skærmklip). Denne funktion virker øjensynlig ikke i praksis.


 • Næste side
 • Karbosguide.dk


  Copyright Michael Karbo.