Flash og Director 2.

 • Næste side
 • Forrige side

 • Macromedia overtager Flash

  Firmaet Macromedia fremstiller det store multimedieprogram Director. Det bruges til frmstilling af multimedie-præsentationer, typisk til distributuion på CD-ROM mv.

  Macromedia ville sprede deres aktiviteter til at omfatte internettet, og derfor opkøbte de FutureSplash. Programmet blev omdøbt til Flash og browser-plugin'et til Shockwave Flash Player. Derfra stammer forvirrringen om de to navne Shockwave og Flash.


  Flash

  Flash er et multimedie-format, som fra start er af designet til at lave webgrafik. Meningen var at lave en pendant til animerede GIF'er, bare ved hjælp af vektoriseret grafik. I stedet for at fylde filen op med bitmap-data (som det sker i GIF-formatet), rummer den som tidligere nævnt matematiske beskrivelser af geometriske figurer, som derfter kan animeres (bevæges) gennem et koordinatsystem ved hjælp af en tidslinje.

  Resultatet af vektor-grafikken er en filstørrelse, der typisk kun er en tiendedel af en tilsvarende GIF-animation.

  Flash-grafik er dermed meget effektiv på Internettet, da de små filer kan overføres hurtigt. Samtidig er grafikken skalerbar - en figur kan forstørres ude at miste kvalitet. I modsætning til bitmapgrafik opstår der ikke takkede kanter, når en vektoriseret figur forstørres:

  Senere versioner

  Med Flash version 2 blev du muligt at udvide grafikken til at omfatte hele websider.

  I version 3 blev mulighederne udvidet med transparens, morfing og mere interaktivitet.

  I version 4 blev MP3-lydformatet understøttet, ligesom der kom nye tekstfelter og forbedret interaktivitet.


  Director og Shockwave

  Macromedia's store program Directors opgave er at fremstille multimediepræsentationer til mere enkeltstående off-line produktioner såsom interaktive CDROM'er, præsentationer mv., som Director skaber ved hjælp af programmeringssproget Lingo.

  Den seneste version Director 7.0 er meget mere web-orienteret end nogen tidligere version. Traditionelt er Director-filerne af en absolut ikke web-egnet størrelse, men i den ny version er kompressionen forbedret, og Director kan fremstille hele web-applikationer i stil med det Java kan bruges til (web-spil fx). Director kan faktisk gemme i Java, men ellers gemmer Director i Shockwave, når multimedie-præsentationen skal vises på web.

  Director kan altså godt bruges til Web, men produktionerne er større om mere omfattende end de typiske Flash-produkter. Schockwave-plugin'et er da heller ikke nær så udbredt som Flash-plugin'et.


  Fortsættes ...


 • Næste side
 • Karbosguide.dk


  Copyright Michael Karbo.