Flash og Director 4.

 • Næste side
 • Forrige side

 • Fremstilling af Flash

  I 1999 blev Flash-formatet frigivet. Oprindeligt var Flash-formatet et Macromedia-patent, som udelukkende kunne fremstillesmed Macromedias programmer. Men der viste Macromedia virkelig udsyn; ved at frigive formatet sikrede man dets overlevelse.

  I dag kan hvemsomhelst i princippet lave et program, der kan gemme i Flash-formatet (SWF-filer).

  Derfor kan man fremstille Flash-ting på mange måder, men de fleste benytter Macromedias Flash, som er skrædersyet til formålet. Ellers kan Adobe LiveMotion og Macromedia FireWorks også lagre animeret grafik i Flash.

  Ligeledes kan den ny version 10 af CorelDraw lave Flash. Det er programmet Corel RAVE (Real Animated Vector Graphics), som arbejder med vektor-baseret grafik, og som kan gemme animationer i Flash.

  Fælles for begge programmer omtalt herover er, at de har et meget stort og kompliceret designvindue. Her arbejdes med grafik og animationer og meget mere. Produktionen kan løbende gemmes i egne filformater, som kan genåbnes.

  Kun programmet Falsh kan genåbne SWF-filerne for videre bearbejdning. I LiveMotion fremstilles Flash-grafikken som en envejsproces, SWF-filen er et slutprodukt, som ikke kan genåbnes med henblik på editering:


  En konklusion

  De to formater Flash og Shockwave er beslægtede, og de findes begge på Internettet.

  Forskellen er især, at Flash-filer fremstilles i programmet Macromedia Flash, hvor Shockwave fremstilles i det langt større og tungere Macromedia Director.

  Både Flash- og Shockwave-filer er beregnet til visning i browsere og dermed til brug på Internettet. Men hvor Flash er enormt udbredt og reelt udgør en etableret standard på nettet, så er Shockwave meget mere avanceret og kræver et helt andet browser-plugin.

  Shockwave er ikke nær så udbredt som Flash - men det kan altså meget mere, og bruges især til langt "tungere" produktioner.


  Se også dette spørgsmål.


 • Næste side
 • Karbosguide.dk


  Copyright Michael Karbo.