Kodak PhotoCD


Digital fremkaldelse af analog film

Som alternativ til den lidt kostbare diasskanner, kan PhotoCD absolut anbefales. Det er et fremragende og højt sofistikeret stykke teknologi, som Kodak har udviklet.

Du indleverer din film til fremkaldelse hos fotohandleren. Foruden et sæt papirbilelder får du så en CD-ROM, hvor alle billederne ligger på - i meget høj digital kvalitet.

Mange fordele

PhotoCD byder på mange fordele:

Du får en digitalisering af billeder til meget lav pris (sammenlignet med anskaffelse af diasskanner).

Enhver filmtype kan skannes til CD-ROM med PhotoCD. Småbilledformat eller stort filmformat, positiv eller negativ, farve eller sort/hvid.

Ultralang levetid på den helt specielle "brænding", som PhotoCD fremstilles med.

Høj kvalitet

Billedopløsninger på højde med de bedste tromleskannere.

Du får op til 72 MB data pr. billede.

Du får et superkompatibelt format - kan læse på alle computerplatforme.

No loss

Billeder lagres uden tab (virtually lossless) siger Kodak, som har udviklet en helt speciel kompression til formålet.


Alternativ til skanner

Du kan få digitale billeder på flere måder. En god diasskanner kan give fremragende skanninger ud af almindelig film. Hvis du er heldig, og har en rigtig god papirkopi af et godt billede, så kan en almindelig flatbed-skanner (som Canon FB630, læs min anmeldelse her) give rigtig gode skanninger.

Hvis du ikke har adgang til en dias-skanner, eller har det gode papirbillede at skanne efter - så er PhotoCd et rigtig godt og billigt alternativ.

PhotoCD koster fra 50 kroner og opefter. Min fotohandler (Platan Foto på Vesterbrogade, de kan anbefales) tilbyder en Fuji-CD-ROM, som koster 49 kroner i forbindelse med en almindelig fremkaldelse (som de laver for 50 kr - på rigtig flot fotopapir).

Den "rigtige" PhotoCD fra Kodak er noget dyrere, for her ligger billederne også i meget højere opløsning. Den koster cirka 10 kr pr. billede - inklusive papirbillede i 10 X 15. Dette format kan rumme alle typer filmformater inkl. 6X7 mv. De mindre versioner kan kun bruges til 35mm film og APS-formatet.

Sejt produkt med lang levetid

En Kodak PhotoCD anslås at kunne holde i mere end 100 år. Den er fremstillet i højeste kvalitet, med data brændt i det rene guld. Den er støbt i hård plast som er utrolig modstandsdygtig overfor almindeligt slid og forurening.

Skiven smelter ved 250 grader C., men er ellers stort set uforgængelig. Så det er et sikkert medium - sålænge der ellers findes drev, som kan læse den. Her kan man påpege, at sålænge billeddata er digitale, kan de altid overføres til et nyt medium (PhotoDVD eller hvad der måtte komme i løbet af det ny århundrede).

Det skannede billede

Kodak PhotoCD fremstilles på speciallaboratorier. Hidtil er de rent faktisk slet ikke blevet fremstillet i Danmark. Filmen skannes på en Kodak 4050 skanner. Den arbejder med et CCD-element, som andre mere almindelige skannere, men har en opløsning som en tromleskanner.

Når billedet er skannet i RGB-farver, omformes det i første omgang til Photo YC color-formatet. Det består af en sort/hvid kanal, der så at sige angiver lysstyrken samt to kromatiske kanaler, der giver farver. Alt i alt kan alle farver gendannes ud fra disse tre kanaler.

Billeder som multipla af en "base"

Billeddata gemmes så i såkaldte image pacs. Det er filer, som kan indeholde komprimerede billeder eller dele af billeder. Når man skanner et almindeligt 35 mm billede, skabes en Image pac på mellem 3 og 6MB. Den indeholder hele billedet, som efter indlæsning i et billedbehandlingsprogram kan fylde cirka 18 MB (i formatet Base*16).

Det samme billede kan også hentes ud i fire mindre opløsninger på baggrund af samme image pac. Når PhotoCD indeholder billederne i flere opløsninger, er det ikke ensbetydende med, at der ligger flere versioner af billedet gemt. Derimod ligger der en komprimeret image pac, som kan læses i 5 forskellige subformater.

Grundlaget for hele dette system er en såkaldt base. Det er et billede i amerikansk TV-format, 512 x 768 pixels. Billederne kan nemlig også vises på TV (mange amerikanere bruger TV'et som computerskærm). Den grundlæggende base-opløsning skaleres således op og ned, idet formaterne enten er fire gange større eller mindre end hinanden:

 • Base*64
  --
 • Base*16
 • Base*4
 • Base
 • Base/4
 • Base/16

  Base*64 er den højeste opløsning, og den findes kun på Professional PhotoCD, hvor der skannes til en Image Pac Extension. Der kan filerne komme helt op på 72 MB pr. 24X36 billede.

  Her ser du de forskellige formater med ders tilhørende opløsning og bitmap-størrelse:


  Virtual Lossless Compression

  Kodak hævder, at der intet synligt tab er i deres kompressions algoritme. Hemmeligheden bag dette skulle ligge i en speciel risidual file, som jeg ikek ved, havd dækker over. Men den den indeholder al billedets skarphed. På den måde er der altid optimal skarphed og detaljering i billederne, kompressionen til trods.

  100 billeder på disken

  Med en billedstørrelse på under 6 MB kan der være godt 100 billeder på en CD-ROM.


 • Næste side
 • Karbosguide.dk


  Copyright Michael Karbo.