5.4 Fremtidens tastaturer

Hvordan kommer de fremtidige tastaturer til at se ud? Jo, for det første er jeg ret sikker på, at digital talegenkendelse, som er beskrevet i det følgende modul, kommer til at aflaste tastaturet en del. Men selve tastaturet slipper vi nok ikke af med. Så lad os se på forskellige trends indenfor tastaturerne.

Den fysiske form

Det ergonomiske tastatur er kommet for at blive. Flere og flere fabrikater lægger sig op ad en fysisk udformning i stil med Microsoft Natural keybord.

Men sideløbende med dette er der mange superbrugere, som holder sig til det traditionelle layout. De mener ikke, at der er de store ergonomiske fordele ved Natural-layoutet, som til gengæld fylder for meget på skrivebordet. Så begge tastaturtyper vil blive brugt fremover.

Flere taster

En nyere tendens går ud på, at der kommer flere taster på tastaturet.

Vi har i mange år kunnet få store (kostbare) programmerbare tastaturer. Det har mange designere og CAD-brugere været glade for. Den ny trend går imod generelle Internet- og multimedie-taster. Det skyldes, at der er kommet en række ny "metaforer", som vi bruger igen og igen i de forskellige programmer. Det drejer sig eksempelvis om navigation:

 • Frem
 • Tilbage
 • Søg
 • Genopfrisk

  Disse kommandoer går igen i browseren, i stifinderen og i dialogboksene Åbn og Gem. Derfor er der god grund til at lave specialtaster til netop disse funktioner, og der er der flere og flere tastatur-fabrikanter, der har fundet ud af.

  En anden gruppe funktioner, som man lægger ud på specialtaster, understøtter multimedieafviking. Det drejer sig om:

 • Lyd-volumen, op/ned
 • Skift nummer (fx MP3)

  Her er pointen, at multimedie-afspilleren tit ligger dybt begravet under en masse andre vinduer på Windows skrivebordet. Med faste knapper på tastaturet er det meget lettere fx at skifte til næste nummer.

  Microsoft Natural Keyboard Pro

  Dette ny tastatur fra Microsoft er udstyret med 19 ekstra taster:

  Jeg har ikke selv prøvet tastaturet endnu, men knapperne bruges netop til Internet og multimedie. To af knapperne er placeret over det numeriske tastatur og åbner vinduet Min computer og appletten Lommeregner, men de kan programmeres om til alt muligt andet.

  Umiddelbart synes jeg at knapperne (HotKeys) ser lidt små ud; de er placeret ovenover funktionstasterne:

  Det er spændende, om Microsoft får succes med denne ny standard for tastaturer. Der er ingen tvivl om at de ny knapper vil fungere bedst med Microsofts egne programmer. Hvordan reagerer de andre uafhængige tastatur-fabrikanter (fx Logitech og Keytronic)? Og bliver Microsofts HotKeys anvendelige i andre programmer end Microsofts egne? Her tyder det på, at Microsoft gerne vil have en mere bred funktionalitet. Med tastaturet følger et (udokumenteret) styreprogram kaldet Mskey.exe, som skulle kunne programmere tasterne til alt muligt.


  Næste modul

  Forrige modul


  Copyright Michael Karbo.