7.1 Bedre tastaturbetjening

Det bedste middel mod museskader hedder tastaturet. Der findes næsten ingen edb-programmer, hvor musen er nødvendig. Og langt de fleste af arbejdsopgaverne, du kommer ud for, kan for 99,9% vedkommende løse udelukkende med tastaturet!

Er musen så overflødig, kunne man spørge. Nej, det er den ikke, men brug den så lidt som det praktisk er muligt. Dit arbejde bliver hurtigere, og du undgår museskaderne.

Det drejer sig om, at du lærer dig alle mulige og umulige tastaturgenveje i de programmer, du benytter. I alle mine "lær det selv"-hæfter er disse tastaturgenveje meget grundigt omtalt. I tekstbehandlingsprogrammer som Word kan du selv konfigurere tastaturgenveje.

Og endelig findes der en masse hjælpeprogrammer, som kan gøre Windows-arbejdet meget enklere. Læs videre!

Tastaturgenveje

Stort set alle Windows-programmer er forsynet med tastekombinationer, som kan aktivere de mest brugte handlinger i programmerne.

Fx taster du Control+s for at gemme et dokument. Det er meget sundere og hurtigere at taste Control+s med venstre hånds langefinger (på s'et) og højre hånds lillefinger (på den højre Control-tast) end at skulle bevæge musen for at ramme et Gem-ikon! Så du skal bruge tastaturgenvejene - det er meget vigtigt! Lær dig dem. De er grundigt beskrevet i hæfterne:

 • Windows 98 - lær det selv
 • Word 97 - og Word 2000 - lær det selv
 • Excel 97 og Excel 2000 - lær det selv

  Endvidere har IDG udgivet hæftet "Genveje i Office 2000" som opsummerer hele molevitten.


  Næste modul

  Forrige modul


  Copyright Michael Karbo.