10. En slags konklusion

Hvis du husker at variere dine arbejdsstillinger og at holde pauser, så er du kommet langt i kampen mod musearm og dårlig ryg. Ydermere bør du som minimum indføre et daglige strækøvelser.

10-punktsplanen

Her følger en 10-punktsplan, som jeg har oversat og redigeret fra amerikansk. Jeg er ikke selv enig i det hele, men man kan da altid bruge den til inspiration. Og den er i hvert fald ment godt.

1.
Begræns brugen af PC mest muligt. Brug fx telefon i stedet for e-mail. Gå ture udendørs i fritiden i stedet for at splle/chatte osv. Kig i en bog før du søger informationer på nettet. Husk, at bare to daglige timer ved PC'en udgør en risiko.
2.
Tilpas PC-arbejdspladsen godt. Skærmen skal være lige foran dig. Skærmens overkant i øjeniveau eller lidt under. Tastatur og mus skal være så lavt placeret, at du ikke spænder i skuldrene. Husk underarmsstøtte.
3.
Sid ret op. Stolen skal understøtte en god opret siddestilling.
4.
Du må ikke hvile håndledene på skrivebordet, mens du skriver eller bruger mus (det har jeg selv meget svært ved at huske).
5.
Pauser hele tiden. Tag 5 til 10 minutters pause efter 20 minutters arbejde (det er der vist ikke mange amerikanere, der gør).
6.
Få masser af motion.
7.
Lav de rigtige styrkeøvelser i overkroppen som kompensation til skærmarbejdet.
8.
Lav jævnligt strækøvelser, mens du sidder ved skærmen.
9.
Undlad at arbejde ved PC, hvis du er træt, har smerter eller er stresset (især det sidste lyder godt).
10.
Begræns brugen af mus/trackball så meget som muligt. Lær dig alle tastaturgenvejene i stedet.


Næste modul

Forrige modul


Copyright Michael Karbo. Copyright Michael Karbo.