Modul 10c4b. Vores egen erfaring med ADSL

 • Næste side
 • Forrige side

 • Vores egen ADSL

  I sommeren 2000 bestildte vi selv ADSL til vores firma i Valby. Vi ligger tæt på en central, så det burde ikke være et problem.

  World Online kunne ikke levere pgra. TeleDanmark

  Vi startede med at bestille ADSL hos Internet-udbyderen World Online, som havde et billigt abonnement, hvor der følger en router (mere om den senere) med uden oprettelsesgebyr. Det havde Cybercity ikke på det tidspunkt (det fik de siden).

  World Onlines problem består i, at de skal have TeleDanmark ud på vores adresse for at opsætte etskillefilter . Det skyldes, at TeleDanmark ejer kobberet, som man siger. WOL skal (som Cybercity skal det) leje sig ind hos TeleDanmark for at kunne levere ADSL. Og det er øjensynlig svært, for der var mange ugers leveringstid og gentagne udsættelser. Efter nogle måneder blev vi tilbudt TeleDanmark ProAccess. Det var et specielt tilbud til erhvervskunder, hvor routeren følger med uden beregning. Det bestilte vi, og det viste sig at nu kunne TeleDanmark sagtens levere installationen!

  Besøg af TeleDanmark

  Efter ganske kort tid troppede TeleDanmarks installatører op på adressen. De viste intet om ProAccess, vi skulle have et ATM-netkort, "for det får alle de andre". Det lykkedes mig dog at få afklaret, at routeren ville komme med posten senere.

  Da teknikerne gik, virkede ingen af vores telefoner. Blev det blev ordnet lørdag. Inden da ventede de cirka 40 minutter i telefonkø for at komme gennem til test-centeret. Det var helt normalt, de brugte cirka 1½ time på - h v e rd a g! Det er godtnok effektiv udnyttelse af ressourcerne.


  Installationen

  Vi er blevet utroligt glade for ADSL med Tele Danmark - ingen diskussion om det. Det virker bare, og der er fuld power på linjerne.

  Modemet

  Vi er koblede op til nettet via dette modem:

  Hvis man ser på bagsiden, så er der tre stik:

  Det øverste går til TeleDanmarks skillefilter, der er monteret på væggen. De to nederste stik er til enten router eller netkort. og man kan vælge mellem ATM og Ethernet (10BT). Af en eller anden årsag benytter man ATM-netværk i denne sammenhæng.

  Routeren

  Da vi ikke bare skal have én men flere pc'er på nettet, har vi brug for en router. Den leverede TeleDanmark med posten - helt færdigkonfigureret. Det var imponerende - jeg tilsluttede den ifølge anvisningen, genstartede pc'erne, og det virkede. Her ser du routeren:

  Routeren forbindes til modemet via ATM-portene. På den anden side, mod lokalnettet, forbindes den direkte til vor lokal hub, hvorefter Internet-adgangen er tilgængellig for hele nettet.

  Her ser du modem og router:

  Tele Danmark Service

  Hele setup'et kørte fint indtil den 3/11, hvor der pludselig ingen adgang var. Jeg opdagede det tidligt morgen og ringede til Tele Danmark. De kunne ikke hjælpe, der var ingen fejl, og jeg kunne først få hjælp efter klokken 8.00. Der var der selvfølgelig ingen mulighed for at komme igennem til nogen, der viste noget. Jeg fik dog lagt en besked, og blevet lovet en opringning.

  Jeg gik på nettet via et gammelt modem og fandt en formular, hvor jeg kunne indtaste en besked til Tele Danmark, med ønske om at blive kontaktet:

  Jeg fik aldrig svar på den forespørgsel, du ser herover. Det undrer mig lidt. De lover faktisk på formularen, at man vil blive kontaktet. Men op ad dagen fik vi en opringning om, at der var fejl på Sjælland (Tele Danmark Erhverv ligger i Århus). Og senere på dagen virkede det igen.

  Jeg forstår ikke, hvorfor de folk jeg tidligere talte med ikke vidste, at der var en fejl på Sjælland. Det kan da ikke kun være os, der var ramt? Det kunne have sparet min og deres tid - de kunne sætte en telefonsvarer op med de seneste nyheder om netfejl!

  Jeg vil gerne understrege, at jeg er meget tilfreds med Tele Danmarks ADSL produkt - det "funker". Men der er ting i deres kundepleje, det overhovedet ikke hænger sammen, det synes jeg godt, at man kan sige. OK, det er sikekrt blevet bedre siden jeg skrev dette.


 • Næste side
 • Forrige side