Klik på banneret, så støtter du guidens udvikling. Gør det hver gang, du er på besøg!

KarbosGuide.dk. Modul 3e09d.


Athlon XP

 • Næste side
 • Forrige side
 • Dybdegående og opdateret gennemgang af hardware og logik. Alt det du ikke finder på denne guide!
  Karbo's store hardware guide!

  Stort potentiale

  AMDs Athlon processorer rummer et meget stort potentiale. De er fra start af designet med mange års videreudvikling for tanke. Nogle analytikere forventede, at AMD kunne overtage førertrøjen fra Intel og at Athlon ender med at blive den mest vigtige og dominerende processor i 2001. Og det er lige før, at de fik ret! Alle de større pc-fabrikanter - Dell undtaget - benytter Athlons i deres topmodeller.

  Athlon har en meget stor båndbredde, som slet ikke udnyttes fuldt endnu. Det betyder, at der indenfor den eksisterende arkitektur er plads til ny og hurtigere RAM, bedre harddisk-interfaces mv. Det betyder også, at Athlon-platformen er velegnet til server-brug, hvor netop båndbredden betyder meget.

  Samtidig var AMD tidligt ude med en ny fabrikations-enhed (fab 30), hvorfra processorer i 0.18 micron kobber procesteknologi hurtigt kunne leveres i store mængder. Det gav AMD, i det første halvår af 2000, et enormt forspring i forhold til Intel, som slet ikke kunne levere det ønskede antal high-end processorer.


  Palomino-kernen

  AthlonXP er navnet på en ny top-processor baseret på Palomino-kernen. Den kom på markedet sidst i 2001. Navnet XP er meget passende valgt i sammenfald med Windows XP's lancering.

 • Nyt design med 20% mindre energiforbrug.
 • 0,18 mikron teknologi med kobber.
 • SSE-instruktioner (kopieret fra Intel)
 • Hardware auto data prefetch unit
 • L1 TLB (Translation Look-aside Buffer) øget fra 32 til 40
 • Thermisk diode, der advarer mod overopvarmning
 • Chip i nyt organisk materiale med bedre varmefordeling
 • 1333, 1400, 1467 og 1533 MHz
 • Ny navngivning baseret på Pentium 4-rating (1500+, 1600+, 1700+ og 1800+)

  Den ny Palomino-kernen findes også i en Athlon4 mobil-processor (til labtops) og i en AthlonMP (multi-processor) enhed, som er målrettet servermarkedet.

  Nyhederne

  Den ny AthlonXP er i princippet ikke meget anderledes end de eksisterende og meget velfungerende Athlon Tbirds. Dog er der er en masse småforbedringer som alt ialt absolut er væsentlige.

  Med implementering af SSE udnytter processoren al den software, der er blevet tilpasset disse specielle multimedie-instruktioner. Det er noget, der kan mærkes i Photoshop og en lang række andre grafik-, video- og musikprogrammer.

  Hardware data prefetch betyder, at der er en enhed, som forsøger at gætte sig til hvilke data, der skal indlæses i L1 cache. Det giver en kontant mer-performance på cirka 5%. Og samtidig er den beslægtede Translation Look-aside Buffer forbedret. Den rummer oplysninger, der hele tiden støtter data-tilførelsen til L1 cachen.

  De ny navne

  Athlon XP skal konkurrere med Intels topprocessor Pentium 4. Her har Athlon XP (ved klokfrekvenser under 2 GHz) en stor fordel i den kortere pipeline. Hvor Pentium 4 har 20 stages har Athlon XP kun ni! Det betyder, at AthlonXP er markant hurtigere end Pentium 4 ved samme klokfrekvens. AMD henholder sig til de såkaldte IPC-værdier, som sammenligner processorerens arbejdsevne pr. klokcyklus.

  Derved når AMD frem til, at en 1533 MHz AthlonXP er ligeså hurtig som en Pentium 4 ved 1800 MHz. Derfor kaldes den for AthlonXP 1800+.

  Når prisen samtidig er under halvdelen i forhold til Intels Pentium 4-processorer, er der ingen tvivl om AthlonXP's succes. Den eneste begrænsning ligger i de højere klokfrekvenser. Det er tvivlsomt om AMD kan få Athlon over 2 GHZ.


  Sledgehammer

  Athlons efterfølger er codename "Sledgehammer". Det bliver meget interessant at følge denne processor, som først forventes på markedet i år 2002 eller 2003:

 • Multi-core-technology med flere komplette microprocessorer i samme chip, som arbejder uafhængigt og parallelt.
 • IA32 instruktionssættet udvides til at omfatte 64 bit-mode.
 • Bedre FPU.

  64 bit instruktioner er et meget omdiskuteret emne, hvor mange betvivler værdien. Vi har allerede 64 bit og 128 bit instruktioner i SSE og 3DNow!.

  Med Sledgehammer får vi ny 64 bit instruktioner, registre, busser og hukommelses-adresser. Hvis denne ny arkitektur skal få fuld succes, kræver det en rekompilering af al software inklusive Windows - som altså skal komme i ny versioner.

  AMD hævder dog, at processoren vil kunne afvikle al eksisterende 32 bit software ved fuld power.

  Fra mit ydmyge synspunkt, peger "Sledgehammer" (sikke et navn) noget mere interessant end Intel's projekt med Itanium . Bagud-kompatibilitet har altid været meget vigtig på pc-markedet, og det har Itanium ikke. Med Sledgehammer virker al 32 bit programmel normalt, men der kan hentes yderligere kræfter i 64-bit modet. Det er ret genialt.


 • Næste side
 • Forrige side


  Lær mere

  Top

  Læs også om Pentium III .

  Se også om MMX, 3DNow! og SSE (Katmai).

  Læs videre om chipsæt i modul 2d

  Læs videre om klokfrekvenser i modul 3d.

  Læs videre om Ultra DMA og AGP i modul 5b

  Læs om driv-programmer til Windows 95 i modul 6c.

  Læs videre om RAM i modul 2e


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.