KarbosGuide.dk


Vores ny pc ...

Indhold:

 • Tid til ny pc
 • Soltek bundkort
 • Pentium 4
 • Konklusion
 • Lær mere
 • Næste side
 • Forrige side

 • Så var det tid til en ny pc ...

  Det var november 2002. Pc'en er vort daglige værktøj. Vi har gerne tre aktive pc'er i huset: to stationære og en bærbar. Vi plejer at udskifte maskinerne meget hyppigt - der er sjældent gået 8 mdr. mellem større ombygninger. Men det har ændret sig.

  Vores "maskinpark" bestod af tre pc'er med følgende processor:

 • En bærbar med Celeron 400 MHz processor.
 • En gammel AMD Athlon af første generation, 650 MHz, fra foråret 1999.
 • En AMD Athlon 900 MHz, fra foråret 2000.

  Den bærbare er glimrende til vores arbejde. Det er lille Fujitsu-Siemens Lifebook, som vi har været meget glade for. Selvom den ikke ligefrem sprinter, så er den fin til tekstbehandling, HTML og let grafisk arbejde.

  De to stationære pc'er er større sager med godt med RAM (512 MB i hver) og store harddiske (5 x 80 GB), cd-brændere og en masse ekstraudstyr. Det hele er selvfølgelig i netværk.

  Nu var det tid til at skifte den 3½ år gamle Athlon-maskine ud. Kabinettet var endnu ældre og kunne ikke mere, og jeg mente at det ville være fint at få noget hurtigere. Tænk, at maskinen har kørt dagligt i mere end 3½ år - det er faktisk godt gået.


  Pentium 4 med bundkort fra SOLTEK

  Jeg var ikke i tvivl om, at jeg skulle have en Pentium 4-maskine. Den ny 0,13 mikron processor ved 2,53 MHz var til at betale (omkring 2000 kr.), så den valgte jeg. Det var let.

  Men bundkortet - hvad skulle det være? Vi har kørt med ASUS og EPOX i de sidste par maskiner. Og det har fungeret fint. Men nu læste jeg en flot anmeldelse af et SOLTEK-board SL-85DR2+.

  Her ser du et lidt stort billede af bundkortet. Bemærk de flotte farver!


  Til højre ses den store processorsokkel. Den store plasticring er til ventilatoren. Lige til venstre ses et sølvfarvet kølerelement, der dækker chipsættets nordbro.

  Hurtig installation - masser af funktioner

  Bundkortet fra Soltek var en fornøjelse at installere. Jeg tror aldrig, at jeg har bygget en pc så hurtigt. Men vigtigere: Boardet har de funktioner, som jeg værdsætter. Og det er nok pointen, når man skal vælge et nyt bundkort: Find et produkt der har det maksimale antal interfaces og ekstrafunktioner indbygget. Det kan være lyd, LAN, USB 2.0, FireWire, RAID mv. Du kan ligeså godt få det hele med på bundkortet. Det er meget lettere på den måde.

  Intel chipsæt

  Jeg foretrækker Intel chipset til en Intel processor, når det kan lade sig gøre. Chipsættet i845E benytter DDR RAM (266). Det er fint med mig; jeg er overbevidst om at det er mængden af RAM, der er vigtig. Jeg købte 512 MB, som er tilstrækkelig til det meste.

  Sydbroen ICH4, som du ser herunder, har indbygget USB 2.0 interface. det ville jeg have - ikke fordi der er brug for det lige nu, men det kommer nok. Allerhelst ville jeg også have haft FireWire onboard, men det er heldigvis indbygget i mine SoundBlaster Aufigy lydkort.

  Masser af software

  Soltek-boardet er faktisk meget billigt sammenlignet med de konkurrende modeller. Ikke desto mindre får man en stor softwarepakke med i købet:

  Det drejer sig om programmerne PartionMagic, VirtualImage, DriveImage, virusprogrammet PC-cillin, der virker meget fint, ogaå til Windows 2000 samt RestoreIt. Altsammen glimrende software, som mange vil sætte stor pris på, og som man bør have på pc'en.

  RAID-controller

  Som beskrevet i hæftet PC Arkitektur er det en enorm fordel at have en RAID-controller på bundkort. Alle de store producenter kan i dag levere modeller med controllere fra enten HighPoint eller Promise indbygget. På Soltek-boardet er det en Promise-controller:

  RAID-controlleren giver optimale betingelser for ATA-systemet, som kan udvides til temmelig mange enheder, før det bliver trængsel. Det virker perfekt.


  Kabinettet

  Jeg fandt et billigt "butterfly"-kabinet, hvor begge sider kan foldes ned. Det er faktisk smart, det var i hvert fald meget let at samle pc'en:

  Pentium 4

  Selve processoren er utrolig lille (men der er altså 55 millioner transistorer i den). Den leveres "in-a-box" fra Intel, hvilket betyder at får du blæser og kølelement med. Her ser du den lille chip og den store ventilator:

  Her ser du den ene side af kabinettet foldet ud med bundkort, RAM og processor monteret:


  Konklusion

  Bundkortet fra Soltek kan varmt anbefales. Det eneste jeg savnede var en on-board LAN-controller. Men det findes - jeg kunne bare have bestilt modellen SL-85DR2+-L (de navne ...). Herunder ser du den ledige plads til LAN-controlleren:

  Det var utroligt let at samle pc'en, og den har virket klokkestabilt lige fra start af. Jeg har installeret Windows 98SE, Windows 2000 og Windows XP sideordnet med brug af programmet System Commander (som koster cirka $50 online). I det daglige bruger vi for 90% vedkommende Windows 2000 Professionel, men de to andre Windows-versioner er nødvendige til forskellige testopgaver og til fx at klippe skærmdumps fra.

  Den medfølgende CD-ROM med Soltek Universal Drivers har virket upåklageligt under alle tre Windows-versioner:

  Bemærk den besynderlige grafik, der ses i klippet herover. Det er tydeligt, at Soltek henvender sig til et lidt yngre publikum end undertegnede. Men det er nok kun en fordel, for der er ingen tvivl om at spillerne kræver hurtige, driftsikre og billige produkter. Og det er da lykkedes fint for Soltek at leve op til det.

  Jeg installerede et Matrox G550 grafikkort, som er aldeles udmærket omend lidt dyrt. Det har DVI-port til den digitale fladskærm. Det er besynderligt, at der findes så få grafikkort med DVI-port. Og endnu mere besynderligt at folk køber LCD-skærme uden DVI-interface. Der giver en ganske synlig forskel på skærmbilledets kvalitet, når man vælger det digitale interface fremfor det analoge. Men det er en anden snak. Skærmen er en fremragende 17,4" fladskærm fra Dell - den kan varmt anbefales.


  Matrox G550 med både analogt og digitalt interface.

  Og hvad så med hastigheden? Jeg skiftede reelt fra 900 MHz til 2555 MHz, så der må da være en forskel? Ikke det store, i den daglige brug. End ikke i Photoshop synes jeg, at der den helt store forskel.

  Men pc'en er meget hurtigere, ingen tvivl om det. Jeg bruger meget at lave PostScript printjobs af mine manuskripter. Jeg laver rene printfiler og konverterer dem bagefter til PDF-formatet. Det er noget, der tager tid. Og her er der en enorm forskel. Pentium 4-processoren drøner sådan et job af på måske 1/4 eller 1/5 del af den tid, som det før tog. Det er faktisk ret behageligt for mig. Dels laver jeg ret ofte disse operationer, og dels er jeg tit nødt til at lave operationerne mange gange i træk, før resultatet er perfekt. Så er det rart, at man ikke skal vente 4-5 minutter på en udskrift.

  Een ting, der fortsat har stor betydning: Mængden af RAM. Under mit arbejde var jeg nødt til at skifte forskellige video-grapperkort ind og ud af pc'en. Herved kom jeg til at løsne det ene RAM-modul. PC'en kørte altså kun med 256 MB RAM, og det kunne mærkes lige med det samme. Bare jeg har Word og Photoshop åben (uden de helt store dokumenter), så sejler det hele, med mærkbare pauser mellem skærmskift. Da vi fik det andet modul på plads, kørte det hele igen. Jeg overvejer nu, om ikke man burde prøve 1024 MB RAM - det lader til at Windows 2000 og XP sagtens kan håndtere det.


 • Næste side
 • Forrige side


  Lær mere

  Læs også om MMX, 3DNow! og SSE (Katmai)

  Læs videre om chipsæt i modul 2d

  Læs videre om klokfrekvenser i modul 3d.

  Læs videre om Ultra DMA og AGP i modul 5b

  Læs om driv-programmer til Windows 95 i modul 6c.

  Læs videre om RAM i modul 2e


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.