KarbosGuide.dk. Modul 4b3.

Harddiskens udvikling - fortsat


 • Harddiskens fortsatte udvikling
 • Varme og støj
 • Næste side
 • Forrige side

 • Udviklingen

  Top

  Den teknologiske udvikling er meget voldsom indenfor harddiskene, da alle gerne vil have hurtigere og billigere diske med større kapacitet.

  Især udviklingen indenfor musik (MP3), grafik (digitale kameraer og scannere ) og i de kommende år HDTV og video med MPEG-2 kodning gør det meningsfuldt at ønske fortsat større og hurtigere harddiske større.

  Der er flere trends indenfor udviklingen:

 • Man pakker data tættere ved hjælp af ny magnetbelægninger og ny læse/skriveteknikker.

 • Diskene roterer hurtigere og hurtigere; denne udvikling er dog ved at gå i stå.

 • Der udvikles ny interfaces med større båndbredde.

  Det er mit indtryk, at de forskellige harddisk-fabrikanter på skift udvikler ny smarte teknologier, som lynhurtigt udbredes til alle andre mærker. For et par år siden kom IBM pludseligt med lynhurtige diske med helt ny MR-hoveder. Dem bruger alle i dag. I 1997 kom Quantum med det stærkt forbedrede Ultra DMA-interface, som nu findes i alle fabrikater.

  Både IBM og Maxtor er førende blandt harddiskudviklerne. En almindelig harddisk rummer 80 GB.


  Varme og støj

  Top

  De ældre harddiske fra sidste halvdel af 1990'erne roterede ved 4.500 omdrejninger pr. minut (RPM). De blev forbedret ved at hastigheden blev øget til 5.400 omdrejninger og siden 7.200 RPM. Nogle diske er helt oppe på 10.000 og sågar 15.000 RPM. Men hastigheden er dog ved at stabilisere sig på 7.200 RPM for de fleste diskes vedkommende. Et af problemerne med des tørre hastigheder er varmeudviklingen, der er vokser med hastigheden.

  Der vil fortsatte komme hurtigere diske, for jo færre og mindre plader, der skal snurre rundt, jo hurtigere kan de komme op i hastighed, og på den måde kan varmen holdes i ave. Det er bare en dyr løsning, så som "mainstream" vil vi nok mest se diske med 5.400 og 7.200 RPM.

  Vi ikke forvente 10.000 RPM diske til almindeligt brug. Der er så store ydelses-mæssige gevinster at hente på andre måder, så der er ingen grund til at lade diskene snurre så hurtigt med alle de ulemper, (især varmeudviklingen) det giver.

  Et praktisk problem ved hurtig rotation består i lyden. Jeg måtte en gang returnere en Connor-disk, der snurrede ved 7.200 omdrejninger med en lyd som et tandlægebor. Man kunne simpelthen ikke være i stue med den. Dette problem er helt væk idag - harddiskene er meget lydløse selv ved 7200 RPM. Men de giver alligevel varme fra sig.

  Læs evt. artiklen om støjdæmpning af harddiske her .

  Der findes køle-aggreater til harddiske. Her ses et:

  Det går udpå at placere ventilatorer omkring harddisken, så den køles ned. Benyttes kun til 10.000 RPM SCSI-diske.


 • Næste side
 • Forrige side


  Videre studier...

  Top

  Læs om harddiskopsætning i modul 5b.

  Læs også om Modul 4d om MO-drev.

  Læs Modul 4e om tapestreamers (som ikke er drev).

  Læs Modul 5b om EIDE mv.

  Læs Modul 5c om SCSI.

  Læs Modul 6a om filsystemer.


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.