KarbosGuide.dk. Modul 4c3a.

DVD mediet


Indholdet på denne side:

 • DVD
 • En CD-ligende disk
 • Flere typer DVD
 • DVD+RW

  Og på føgende sider:

 • DVD'ens video disk
 • MPEG-2 koding
 • Afspilleren
 • Regionale coder
 • DD CD-ROM og andre nye optiske driver
 • Næste side
 • Forrige side

 • En introduktion til DVD

  DVD er et optisk medie - i stil med CD-ROM - dog med meget højerekapacitet.

  DVD-standarden blev udviklet midt i 1990erne af en lang række store firmaer som Philips og Sony. DVD står for Digital Versatile Disk.

  DVD er en all-round disk, som sandsynligvis vil erstatte CD-ROM og laserdisk. Om få år vil DVD'en sikkert ligeledes erstatte VHS båndet som medie for "videogrammer".

  Visse DVD-drev kan både læse og skrive på skiverne, men problemet er, at drevenefindes i mange versioner og med mange inkompatible sub-standards.


  En CD-lignende disk

  DVD'en er en flad disk på størrelse med en CD. Den har en diameter på 12 cm og er 1.2 mm tyk. Data lagres som små prikker i spiralformede spor, ganske som på en CD, kun sporene er smallere.

  DVD-disken læses i drevet med en laser-stråle, som er mere kortbølget end den i CD-ROM drevene. Dette giver smallere spor og forøget lagerplads.

  Datalaget er kun halvt så tykt som på en CD-ROM. Dette åbner muligheden for at skrive data i to lag. Det yderste guld-lag er halv-gennemsigtig, så det underliggende sølv-lag også kan aflæses. Laser-strålen er sat til to forskellige styrker. Det kraftigste læser det underste sølv-lag. Her ser du et almindeligt drev til DVD ROM:

  DVD'ens drev kommer i EIDE og SCSI udgaver og i 5X, etc. versioner, lige som CD-ROMs.

  DVD drevet er ofte bundled (sælges samlet med) med et MPEG-2 decoder. Decoder-kortet er en god ting, hvis du vil afspille film fra DVD video disk.

  DVD drevet vil ikke erstatte den magnetiske harddisk. Harddisken er i fortsat udvikling. Både søgetid og båndbredde er langt større end ved DVD. I øjeblikket kan harddiske aflevere 30-50 MB/sekund. De to medier kan ikke sammenlignes. Ingen optisk medie kan overgå harddisken, heller ikke hvad hastigheden angår.

  Men DVD'en vil utvivlsomt opnå succes et sted for CD-ROM. Nye drev vil både læse CD-ROM'er og DVD'er.


  Flere typer DVD

  Top

  Vi har adskellige versioner af DVD'er:

  DVD-ROM

  DVD-ROM kan kun læses (som CD-ROM). Mediet kan bruges til distribution af nye programmer, men især til multimedie-udgivelser. Dog har denne type DVD ikke fået den helt store udbredelse endnu.

  Det yderst lag kan rumme 4,7 GB, de inderste 3,8 GB. I den største udgave rummer disken 17 GB.

  Et enkeltlags disk (såkaldt DVD-5) rummer 4,7 GB. Et dobbeltlags (DVD-9) disk rummer 8.5 GB. Dobbelt-sidede DVD'er kaldes DVD-10 (de rummer 9,4 GB) og DVD-18 (17 GB).

  DVD'ens video disk

  Denne standard er den mest vigtigste, det er en megetraffineret complex format mixet video, sound og data i en meget special format. Læs mere herom senere.

  DVD-r

  Recordable DVD kan kun skrives een gang - ganske som en CD-R. Denne type disk kan rumme 3,95 GB pr. side.

  DVD RAM/+RW

  Der er mindst tre forskellige og aldeles in-kompatible formater af re-writable DVD. Disken kan skrives og genskrives ligesom en harddisk eller måske mere som en CD-RW.


  DVD RAM

  Tre writeable teknologier er præsenteret på markedet:

 • Pioneer har deres helt egen DVD-Recordable technologisk udgave 3,95 GB pr. disk.

 • DVD-RAM er en RW-disk fra Hitachi og Matsushiti. Første generation disks rummer 3,6 GB, hvilket anden generation rummer 4,7 GB. Disken har en special holder.

 • Formattet DVD+RW, der understøttes af HP, Sony, Philips, Yamaha, Ricoh og Mitsubishi rummer op til 4,7 GB pr. disk.

  Ingen af de tre produkter er kompatible med hinanden. Men da selskaberne bag DVD+RW i forvejen sidder på 75% af markedet, er der nok ikke meget tvivl om, at den standard bliver fremtidens.

  Det viser sig at formatet DVD-RAM disk er særdeles følsomme overfor fedtede fingre og andet snavs. Derfor må de håndteres i specielle cassetter, hvilket ikke behøves i de ordinære DVD afspiller.

  HP DVD 3100i

  HP har et DVD+RW drev. Den kan læse og skrive 3 GB diske ved 1,7 MB/sec. Disse DVD+RW diske skulle kunne læses af almindelige DVD drev.

  3100i er en internal SCSI drev. Den læser og skriver DVD+RW medie med en fart af 1.25X (1,7MB/s), hvilket kan sammenlignes med et 11X CD-RW-drev.

  Drevet roterer med en konstant angular velocity (CAV). Med Adaptec's software "Direct DVD" kan du lave "drag og drop" filhåndtering til og fra DVD disk ved hjælp af Windows stifinder.


 • Næste side
 • Forrige side


  Lær mere

  Læs Modul 4e om tapestreamers (som ikke er drev).

  Læs Modul 5c om SCSI.

  Læs Modul 6a om filsystemer.

  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.

  ody>