KarbosGuide.dk. Modul 5b3.

Om EIDE - fortsat


Indholdet på denne side:

 • En god harddisk
 • To harddiske på samme EIDE-system

 • Næste side
 • Forrige side


 • En god Ultra DMA disk

  Her ser du en Maxtor harddisk fra 1998/99 (Diamond Max 91728D8). Den rummer 17 GB. Den roterer ved beskedne 5400 RPM, hvilket gør den støjfri. Samtidig genererer den heller ikke en masse varme:


  Trods de beskedne omdrejninger er den rimelig hurtig, hvilket skyldes den store magnetiske tæthed i pladebelægningen. 4.32 GB pr. plade er der, og den består af fire plader.

  Nyere harddiske ser stort set ens ud; udviklingen gør, at der mases flere data ned på skiver af samme størrelse.

  Maxtor har harddisk på 30, 45 og 60 GB som ligner den, du ser herover til forveksling. Udviklingen af større datatæthed (density), som kræver hurtigere protokoller er beskrevet i modul 4b.


  To harddiske på samme EIDE-system

  Hvis du har to EIDE-diske i samme pc, er det ideelle, at de placeres på hver sin EIDE-kanal. Dermed optager de både den primære og den sekundære kanal.

  Årsagen er, at slave/master-underkanalerne ikke kan multitaske i forhold til hinanden. Der kan altså kun arbejdes enten på slaven eller på masteren. På de to hovedkanaler (primær og sekundær) kan der arbejdes samtidigt og uafhængigt - altså multitasking.

  Single or multitask?

  Hvis du vil have pc'en til at kunne arbejde fra begge harddiske samtidig, skal den ene altså placeres på den primære EIDE-kanal, og den anden på den sekundære. Dette giver problem med CD-ROM-drevet, der så skal være slave til én af harddiskene, og som kommer til at hæmme harddiskens ydelse.

  Læs om opsætning af harddiske, CD-ROM-drev og -brændere i samme EIDE-system i modul 4c2.

  Læs mere om tests og problemerne med EIDE i forhold til harddiske sammen med CD-drev her .

  Et andet problem består i at tilslutte to EIDE-harddiske på ét bundkort - det virker ikke altid trods leverandørernes udtalelser om, at "det er meget enkelt". Derfor er det vigtigt at købe store harddiske fra start af. Hvis du har brug for flere EIDE-diske i samme PC, kan problemet løses ved at udvide med flere EIDE-controllere, fx i form af produktet Promise FastTrak.


 • Næste side
 • Forrige side


  Lær mere

  Gennemgangen fortsætter senere i Modul 5c.

  Læs om EIDE og CD-ROM-brændere i modul 4c.

  Introduktion til busser i modul 2b.

  Se en sammenligning af alle I/O-busser .

  Læs om AGP (engelsk)

  Læs om EIDE versus SCSI (engelsk)

  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.