KarbosGuide.dk. Modul 5c2b.

Om USB


Indholdet på denne side:

 • Hvilke USB-produkter findes der?

 • Næste side
 • Forrige side

 • USB-Produkterne

  Intel og Microsoft har i fællesskab opstillet PC 99 Guideline, som er en anbefaling og beskrivelse af hardware-design uden ISA-bus.

  Her er en oversigt over, de mest udbredte USB-produkter:

  Tastatur

  Fx Microsoft eller Logitech's tastaturer findes til USB. Dog foregår tilslutningen gennem en adapter, så tastaturet (fornuftigt nok) både kan bruges til USB og PS/2:

  Mus og trackballs

  Visse modeller, bl.a.Microsoft IntelliMouse .

  Firmaet Kensington fremstiller trackballs i Mac-look. Denne enhed findes kun til USB. Angiveligt skulle den være beregnet til Mac og ikke pc, men den virker fint hos os. Det er en af fordelene ved USB; produkterne duer både til Mac og til pc:

  Digitizers

  Alle Wacoms produkter fås til USB. Se ErgoGuide.dk

  Joystick

  Nogle modeller findes. Det lader til, at joystick med dets traditionelle interface til lydkortets game port, fungerer så godt, at denne standard fortsætter.

  Højttalere

  Philips og Altec Lansing mfl. laver fremragende USB højttalere. Her virker systemet virkeligt, og man sparer lydkortet i pc'en. Lyden dannes af CPU'en med specielt software, og denne proces koster CPU-kræfter. Derfor vil USB-lyd nok aldrig slå igennem i spilverdenen, hvor 3D-spillene kræver al den CPU-styrke, de kan få.

  Lad mig vise et boxshot af mine egne Philips USB-højttalere. De giver den bedste lyd, jeg nogensinde har hørt fra en pc. Der oplever man virkelig styrken ved det rent digitale lydsystem, hvor den digital/analoge konvertering kun sker en gang og til allersidst, ude i højttaleren:

  Philips USB højttalere

  Mine egne Philips højttalere har tidligere drillet med den danske udgave af Windows 98. Det samme skete i øvrigt med Logitechs WebCam - det virkede perfekt i US Windows, men der skulle rettelser til i den danske, før det virkede. Med Windows 98 SE er disse problemer forbi.

  Printere

  Der findes en del USB-modeller, og det fungerer fint, i hvert fald til mindre, personlige printere, med begrænset udskriftsbehov.

  Her ser du tilslutningen på en printer, der både har USB og traditionelt parallelt interface. Bemærk det lille USB-stik nederst til venstre:

  Jeg har selv haft noget bøvl med at få udskrevet helt store fotos på en farveprinter, der kørte med USB. Da jeg pluggede den i parallel-porten virkede det. Disse problemer vil utvivlsomt forsvinde med USB version 2.

  Drev

  Transportable drev såsom CR-RW og Zip-drev findes i USB-udgaver. USB erstatter her de eksterne parallel-port modeller.

  Modem og ISDN adaptere

  Igen findes en række modeller. Til modem og ISDN er USB det naturlige valg.

  Herunder ses en elegant lille ISDN adapter (DIVA ISDN USB) fra tyske Eicon . Den får strøm fra pc'en via USB. På den måde har den kun to tilslutninger: en til pc og en til ISDN-linjen:

  Kameraer

  De digitale kameraer virker perfekt med USB, som bør foretrækkes til disse enheder, når det er muligt. Hvis kameraet ikke direkte har en USB-port, kan man læse CompactFlash-kortet fra kameraet i en USB-reader, og på den måde få en hurtig overførsel af billederne til pc:

  Alle bedre, moderne kameraer har direkte USB-forbindelse for lynhurtig overførsel af billederne:

  Scannere

  Til scannere er USB også fint. Dog kræver de helt kraftige modeller fortsat SCSI-interface, da det giver en højere og mere stabil data-overførsel. Visse mærker benytter sågar FireWire , men dette højhastigheds-interface har aldrig vundet indpas på pc-siden.

  Små bord-scannere kan profitere af den indbyggede strømforsyning, der følger med USB-forbindelsen. Min egen lille Canon FB630U har kun ét stik (USB), og det giver den både strøm og pc-interface.

  Mikrofoner og mixere

  Der kan være støj-problemer ved lydoptagelse med PC. Derfor findes der idag USB-mikrofoner, og det kommer vi til at se mere af. Indtil videre sælges de kun i USA.

  Roland har en digital "Audio and MIDI Processing Unit" kaldet UA-100. den kan mixe to mikrofon/instrument-indgange og sende signalet via USB til pc'en.

  Ethernet

  Hvis du ikke har ledige ISA- eller PCI-slots, kan du få en Ethernet-USB adapter, som kan forbinde pc'en til et lokalnet. Det skulle virke, men båndbredden er begrænset i forhold til 100 mbit ethernet, og adapterne er uforholdsmæssigt dyre. Se Entegra.

  Hubs

  Der findes mange hubs, som altså kan "forlænge" eller udvide USB-bussen til at rumme flere enheder. Der findes også hubs med indbyggede "konvertere" til COM og LPT porte:

  Det er smart, for så kan de gamle enheder forbindes til sådan en boks, og det hele routes over på USB. Efter at driveren er installeret, kan du tilslutte serielle og parallelle enheder direkte til USB hub'en. Portene optræder i Windows som herunder(bemærk portnavnene COM3 COM4, og LPT2USB1):

  Ny firmaer

  I starten var det mindre og mere ukendte firmaer, der kommer med de interessante USB produkter. Se fx:Ariston , La Cie , Aten , Entrega.


 • Næste side
 • Forrige side


  Læs mere

  Karbosguide.dk fortsætter ellers i Modul 6a .

  Se gennemgangen af Microsoft IntelliMouse til USB.

  Internet-oplysninger om USB:

  Intel's USB site http://www.intel.com/design/usb

  USB site:http://www.usbnews.com og http://www.usb.org

  Copyright (c) 1996 - 2001 by Michael B. Karbo.