KarbosGuide.dk. Modul 6a4.

Om filsystemer: DOS-formatering, FAT mv.


 • Rodkataloget og andre kataloger
 • Data-området
 • Nęste side
 • Forrige side

 • Rodkataloget og andre kataloger

  Det sidste administrative område på disken er rodkataloget, og det har samme størrelse på alle harddiske. For der er altid 512 fil- eller katalog-indgange i rodkataloget. Rodkataloget er specielt ved den faste størrelse, og ved at det ligger i roden. Ellers er det et katalog som så mange andre.

  Et katalog er en egentlig en liste over filer og andre kataloger. Man kan altså læse navnene på filer og underkataloger i kataloget! Selve katalogstrukturen består i et antal katalog-indgange.

  Lad os se på disse katalog-indgange, som hver fylder 32 bytes. Katalog-indgangene er ens - uanset om de findes i rodkataloget eller i et underkatalog.

  Disse indgange, hver på 32 bytes indeholder en masse oplysninger så som:

 • Filnavnet (i 8.3-format)
 • Filstørrelse i bytes
 • Dato og klokkeslæt for seneste ændring

  Du kan se fil-indgangens opbygning på figuren her til højre. De 32 bytes er fordelt i forskellige afdelinger. Og dette gælder altså alle indgange - uanset om de peger mod filer eller kataloger. Og det gælder for indgange i rodkataloget eller i et hvilket som helst underkatalog.

  Bemærk, at vi også finder nummeret på den første klynge. Det er vigtigt, for her starter styresystemet sin lokalisering af filen.

  Husk lige beskrivelsen af FAT lige før. Du ser så, at startklynge-nummeret læses i filens katalog-indgang.

  Derefter læses i FAT numrene på klynge nummer to osv. - hvis filen ellers breder sig ud over flere klynger.

  På den måde beskrives den enkelte fils placering: Første klynge læses i katalog-indgangen (i rodkatalog eller underkatalog). De efterfølgende klyngenumre hentes i FAT.

  Rodkataloget optager på FAT16-formaterede harddiske 512 indgange 32 bytes. Det fylder altså 16 KB.

 • Alle underkataloger indeholder mindst to indgange. De er lidt specielle, da de referer til kataloget selv, og til dets "forældre-katalog" (der, hvor det er underkatalog). Indgangene kan ses med DOS-kommandoen DIR.

  Katalogindgangen, der ses som et punktum, er kataloget selv; to punktummer er forældrekataloget:


  Data-området

  Resten af disken består af det væsentligste, nemlig dataområdet, hvor alle filer og underkataloger gemmes. Dataområdet udgør langt den største del af disken.

  Sektorerne i dataområdet er samlet (allokeret) i klynger. Som det tidligere er nævnt, udgør det maksimale antal klynger til data 216= 65.536. Vores harddisk er på 160 MB og det giver 40.400 klynger 8 sektorer.

  Alle underkatalog-indgange i dataområdet er organiseret som filer 32 bytes, der indeholder samme felter som rodkatalog-indgangene.


  Regnskabets time

  Det var lange forklaringer, der bragte os her til. Men nu er vi klar til at sammenfatte regnskabet. Brugeren har en harddisk på 160 MB, men det er en lidt teoretisk betragtning. I virkeligheden rummer disken 323.548 sektorer 512 bytes, der er fordelt på:

  Område
  Antal sektorer
  Sektornummer
  Boot-record
  1
  0
  FAT 1
  158
  1-158
  FAT 2
  158
  159-316
  Rodkatalog
  32
  317-348
  Dataområde 40.400 klynger hver på 4 KB
  323.200
  349-323.548

  Samme fordeling ses her mere grafisk:


 • Nęste side
 • Forrige side


  Lær mere

  Læs om boot-processen og systembussen i modul 2b.

  Læs om I/O-busserne i modul 2c.

  Læs om bundkortets chipsæt i modul 2d.

  Læs om RAM i modul 2e.

  Læs om BIOS i modul 6c.Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.