KarbosGuide.dk. Modul 6a8.

Om filsystemer: DOS-formatering, FAT mv.


 • OM BRUG AF STORE BOGSTAVER I FILNAVNe
 • Nęste side
 • Forrige side

 • Lange filnavne med VFAT under Windows 95/98

  Du kan gemme lange filnavne under Windows 95/98, som bruger filsystemet VFAT - en 32-bits udgave af FAT. VFAT blev introduceret med Windows 3.11, men først med Windows 95 fik vi de lange filnavne.

  Filsystemerne under Unix, NT og OS/2 har altid kunnet lagre lange filnavne, men det kan Windows 95 altså også. Og VFAT er kompatibelt med almindelig FAT - og det er smart. Du kan udveksle filer med alle andre pc'er - uanset om de kan bruge lange filnavne eller ej.

  Egentlig er filsystemet VFAT ret identisk med almindelig FAT. Men på en vaks måde er det lykkedes Microsoft at bryde begrænsningen i den tunge 8.3-filnavngivning, som begrænser almindelig FAT.

  Filerne gemmes rent fysisk under et almindeligt 8.3 filnavn, som VFAT selv danner (udenfor brugerens kontrol). Brugeren kan tildele filen et langt navn. I eksemplet herunder hedder filen "Ford Escort sælges.doc". Det bliver oversat til "FORDES~1.DOC", som du kan se herunder:


  Filnavnene kan være op til 255 tegn lange, men de oversættetes til et "alias" som følger det traditionelle 8.3 FAT-format. Tricket består i, at det lange filnavn skrives henover flere katalog-indgange . Normalt peger én katalog-indgang på én fil, men her kan den enkelte fil beslaglægge et større antal rodkataloger, der hver især blot leverer 32 bytes plads til filnavnet.

  Du skal være glad for de lange filnavne i Windows 98 - det gør det meget lettere at opbevare og genfinde dokumenter. Eneste "fare" består i, at duikke defragmentere harddisken med et DOS-baseret værktøj. Så smadres de lange filnavne. Filerne eksisterer stadigvæk, men du kan kun finde dem under 8.3-navnet. Og det er surt show, hvis du har mange tusinde dokumenter...

  Se også artiklen om store bogstaver i mappenavne.


 • Nęste side
 • Forrige side


  Lær mere

  Læs om boot-processen og systembussen i modul 2b.

  Læs om I/O-busserne i modul 2c.

  Læs om bundkortets chipsæt i modul 2d.

  Læs om RAM i modul 2e.

  Læs om BIOS i modul 6c.Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.