KarbosGuide.dk. Modul 7b4e.

Om 3D Blaster- fortsat


Indhold på denne side:

 • Installationen - fortsat
 • Så virker det!
 • BlasterControl
 • Konklusion
 • Næste version: Nvidia GeForce 256
 • Næste side
 • Forrige side

 • Og hvad gør man så?

  Som beskrevet på forrige side, kunne jeg ikke få Windows' til selv at installere TNT2-kortet. Så er der kun én god vej frem - få fat i den CD-ROM med drivere, som følger med grafikkortet.

  Men - inden da prøver jeg at finde en driver i Windows 98, som måske kan bruges. Jeg ved, at accelerator-chippen på mit ny grafikkort er af mærket nVidia. Windows har netop sådan en chip på listen over ny hardware, så den prøver jeg:

  Windows advarer mig om, at dette kort er PnP-kompatibelt, jotak, så var det da pudsigt at driveren ikke blev rigtigt installeret i første omgang. MEN - jeg bruger advarslen til at huske det gamle kneb med at slukke helt for strømmen, når man installerer PnP-drivere. Så jeg slukker for strømmen og genstarter derefter pc og Windows.

  Windows brummer lidt med at, der er fundet nyt hardware, men efter lidt knurren starter den. Dog ser billedet ikke særlig indbydende ud. Et kig i System bekræfter, at den driver ikke duede:

  Så der er ingen vej uden om. Find CD-ROM'en frem. Der viser sig at være tre af slagsen i pakken, men den ene af dem lyder navnet Installation CD. Så det er nok den. Installations-programmet melder sig også straks, jeg sætter CD'en i drevet:

  Jeg siger selvfølgelig ja til at installere hele molevitten - alle fem programpakker, som jeg ikke aner, hvad indeholder, men harddiskene er jo store nu til dags, og her er blot 20,5 MB programmer:

  Der bliver så installeret filer i lange baner:

  Det tager sin tid, for hver enkelt af de fem programmer skal på plads. Til sidst beder installations-programmet om lov til at genstarte pc'en, og det kan jeg dårligt modsætte mig. Vi skulle jo gerne videre.


  Så virker det!

  Den første opstart efter driver-installationen tager noget længere tid end normalt. Faktisk er jeg nødt til at resette maskinen, men det er der jo ikke noget nyt i (eller også er jeg bare vel utålmodig). Så kommer den - og billedet står klart anderledes.

  Først kommer der en besked om, at skærmens farver ikke er kalibrerede. Meningen er at afstemme farverne mellem skærm og farveprinter. Det gør jeg en anden gang.

  Så bemærker jeg en ny lille knap ned til højre i skærmbilledet:

  Den klikker jeg på, og det åbner for skærmens indstillinger. Jeg bemærker to ny faneblade. men allerførst vil jeg lige indstille til min vante opløsning:

  Med et klik på knappen a vanceret..., så åbnes for de mere hardware-specifikke indstillinger. Jeg skal først vælge skærmtype på fanebladet Skærm. Så kan jeg, på fanen Kort, vælge hvilken refresh-rate, kortet skal levere. TNT2 har en RAMDAC på 300 MHz, så der er ret høje værdier, men jeg tør ikke gå op på de helt høje frekvenser:


  Andre kontroller

  Fanebladet BlasterControl åbner for en række andre oplysninger og justeringer:

  Jeg kan også indstille skærmens geometri fra programmet:

  Det virker nu ikke særlig godt.


  Konklusion

  I dette tilfælde er man tvungent til at benytte driver-programmet, der følger med grafikkortet. Windows har simpelthen ikke en driver til TNT2. Dette kan skyldes, at chipsættet er nyere end Windows. Grafikkortet 3D Blaster TNT2 Ultra fra Creative Labs er udmærket, men billedskarpheden, ud fra mine 2D-behov (kontorprogrammer især) - den er ikke helt tilfredsstillende. Jeg mener fortsat at mit gamle Matrox Millinium må være et af de bedste 2D-kort på markedet.

  Jeg fandt dog, at TNT2-kortet kunne levere et acceptabelt billede i opløsningen 1024X768@100Hz, og sådan ståår det nu. Det er lige en tand højere refreshrate end den, mit gamle Matrox-kort kan levere. Her mærker man effekten af den kraftige RAMDAC klokfrekvens.

  3D-hastigheden har jeg ikke testet - da jeg ikke spiller. Men i følge bladene skulle den også være helt i top.


  Nvidia GeForce 256

  Denne chip fra efteråret 1999 roses fra alle sider som den ny revolution indenfor computergrafik. Jeg har ikke set den endnu, men tager al "hypen" med et gran salt.

  Firmaet har rullet det store reklameskyts ud, og omtaler den nye chip som GPU (Graphics Processing Unit).

  OK, processoren indeholder 23 millioner transistorer, og det svarer til de bedste Pentium III processorer. Begrebet GPU skal forklare at chippen aflaster pc'ens processor, men det er der i princippet ikke noget nyt i; det gør alle accelerator-chips siden ATI's navnkundige mach8 fra starten af 1990'erne.

  GeForce 256 vil blive benyttet i grafikkort fra Creative Labs, Elsa mfl. Creative's 3D Blaster Annihilator er det første på det danske marked - til den pebrede pris 2.395 kr.

  Den kraftigere version 3D Blaster Annihilator Pro, med DDR RAM, følger senere på året.

  Grafikkortet yder 15 millioner triangler, 480 millioner pixels og 3.8 Gigatexels pr. sekund.

  mange af de store spilfirmaer har allerede meldt, at de vil understøtte GeForce 256 i deres ny spil.


 • Næste side
 • Forrige side


  Lær mere

  Top

  Se også om lydkort og deres teknologi .

  Læs om chipsæt i modul 2d

  Læs videre om klokfrekvenser i modul 3d.

  Læs om Ultra DMA og AGP i modul 5b

  Læs om driv-programmer til Windows 95/98 i modul 6c.

  Læs videre om RAM i modul 2e


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.