KarbosGuide.dk. Modul 7d3.

MODs - en anden form for digital musik ...


 • Næste side
 • Forrige side

 • MOD filer er et andet musikformat. Oprindeligt udviklet af et firma, der solgte musik-editoren SoundTracker til brug på Commodore Amiga.

  Koden til programmet blev knækket, og der opstod illegale versioner. Formatet har så siden levet sin undergrundstilværelse, og idag fremstår det som et meget interessant alternativ.

  Med MOD kan man optage fire kanaler (eller mere) med både synthetiske instrumenter og samples i vilkårlig blanding.

  Selv filerne (modules, som de kaldes) er digitale musikfiler, som konstrueres af sample-samlinger og sequencing information. Filen fortæller mod-playeren hvilken sample, der skal afspilles på hvilket spor, med et bestemt anslag og evt. effekt (fx vibrato).

  MOD - både MIDI og sample

  På denne måde er MOD-filerne forskellige fra de rene sample-filer som fx WAV; de indeholder jo kun lyd og ingen sequencing information. De er også forskellige fra MIDI-filerne, der jo ikke indeholder lyd.

  MODs er meget populære blandt bands, der kan lave små billige demoer i formatet. Optagelæserne får nemlig en forbavsende god kvalitet, og det endda med meget små filstørrelser.

  Selve sequencingen i MODS er baseret på "patterns" og "tracks", som kan gentages for at reducere fillængden. I MOD-filen finder vi instrumenterne slyde i form af små samples. Disse små integrerede samples er typisk små Wav-optagelser af fx en trommelyd eller en sangstemme. Komponisten afgørter selv, hvilke samples, der skal indgå i MOD-filen. Til selve kompileringejn bruger han en tracker :

  Resultatet er, at melodien kommer til at lyde ens, uanset hviilken pc den afspilles på. For både melodi og lyd er fastlagt i filen. Her ses min MOD player:

  Og den giver adgang til et kig "bagom" MOD-melodien:

  Du kan downloade masser af god musik i MOD-formatet. Filerne hedder gerne enten MOD eller XM, og de fylder virkelig ikke meget. Ofte optager et minuts HiFi-lyd kun 100 KB.

  Du skal altså bare have fat i en smule software:


  Links

 • En MOD site
 • Besøg en Svensk musik side i MOD formatt


 • Næste side
 • Forrige side


  Videre studier

  Læs om skærme i modul 7a .

  Læs også om lydkort i modul 7c.

  Læs om RAM i modul 2e

  Læs om Ultra DMA og AGP i modul 5b

  Læs driv-programmer til Windows 95/98 i modul 6c.


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.