KarbosGuide.dk. Modul 9b13.

Diasscanner Canon FS2710 - afslutning

 • Advanced Mode
 • En konklusion

 • Næste side
 • Forrige side

 • Advanced Mode

  Jeg kan ikke lade være med at benytte Advanced Mode. Det er noget mere kompliceret end Easy Mode, men en stor del af glæden ved arbejdet er, at man synes man lærer noget. Og det gør man, især med et så dejligt program, som der følger med denne scanner.

  Problemet med Advanced Mode er, at der er fem faneblade med temmelig mange indstillingsmetoder. Og hvor skal man starte? Her beskriver jeg en metode, som jeg selv har prøvet mig frem til. Professionelle grafikere kan sikkert gøre det meget bedre. Men det går jo under alle omstændigheder ud på at få bragt noget balance i billedets forhold mellem lys og mørke og de enkelte farver.

  Advanced Mode åbner for softwarens fulde justeringsmuligheder, der fordeler sig på fem faneblade:

  Det er tit en god idé at starte med gamma-korrektionen, som gemmer sig på det bageste faneblad.

  Nogle billeder skal korrigeres med gammafaktor 1.0, andre med 1.4, 1.8 eller 2.2. Det er helt individuelt fra billede til billede. Man klikker bare ved værdierne og kan straks se resultatet i vinduet bagved.

  Når denne første generelle korrektion er på plads, er det tid til at justere de enkelte farver i forhold til hinanden.

  Histogram-funktionen

  På det første faneblad findes histogram-justeringen. Den synes jeg godt om, når det drejer sig om at få kompenseret for for meget grønt eller rødt eller for blege farver.

  Det foregår ved hjælp af to små håndtag, der ses under kurven. Man kan regulere alle tre farver samtidig (Master), eller man kan tage dem hver for sig.

  Nogle gange skal farven "strækkes", andre gange skal den "klemmes", det afhænger helt af billedet. Det er især det højre højlys-håndtag jeg manipulerer med. Det er tit godt at trække det hen til det punkt, hvor histogramkurven slutter:

  Nogle gange bruger jeg farvejusteringen på det tredje faneblad. Der kan man skrue op og ned for de tre farver:

  Ved at kombinere de tre værktøjer:

 • Gammakorrektion
 • Histogram
 • Farvebalance

  i den nævnte rækkefølge, føler jeg, at jeg har god kontrol over billedmaterialet. De to sidste værktøjer hedder Lysstyrke/kontrast og Tone kurve. Dem bruger jeg ret sjældent. Kurve-værktøjet er lidt svært at få greb om:

  Det er godt at benytte S-kurver, som herover, i visse billeder; den kan give flere detaljer både i skygge-områderne (der lysnes) og i højlys-områderne (der dæmpes).

  Er det så besværligt?

  Hvis man bare gennemlæser min beskrivelse herover, så lyder scanning sikkert til at være vildt indviklet, men det er det faktisk ikke.

  Ofte er de gamle lysbilleder falmet på samme måde, og derfor kan man lade farvekorrektionen være mere eller mindre konstant. Det enkelte billede tilpasses en smule i forhold til det foregående, og så kører man bare derudaf!

  Man kan sagtens starte med Easy Mode, hvor indstillingsmulighederne er meget overskuelige. Ind i mellem arbejdet skal scanneren kalibreres. Det melder den selv om:

  Denne kalibration tager kun ganske få sekunder.


  Konklusion

  Dias-scanneren er dyr, men dejlig. Den kan lave nogle ting, som du ellers aldrig får gjort. På den måde må man selv afgøre, om man har behov for sådan en. Men hvis du har lysbilleder i kælderen - så bør du overveje at få dem scannet ind. Tænk på den enorme investering, der ligger og falmer i de gamle optagelser.


 • Næste side
 • Forrige side


  Lær mere

  Top

  Læs også denne vigtige artikel:Bag om bannerne ...

  DIGITALE HIGH-END KAMERAER fra Hasselblad og Fuji

  Se også om lydkort og deres teknologi .

  Læs om Ultra DMA og AGP i modul 5b

  Læs om driv-programmer til Windows 95/98 i modul 6c.


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.