Klik på banneret, så støtter du Karbosguide.dk. Gør det hver gang, du er på besøg!

KarbosGuide.dk. Modul 9c05.

Om digitale kameraer - fortsat

 • Næste side
 • Forrige side

 • Optikkens skarphed

  Når vi skal vurdere digitale kameraer, er det ikke nok, at der er en stor pixel-styrke. Et andet, men mindst ligeså vigtigt element er det digitale billedesoptik og den skarphed, de følger deraf. Hvis et kamera som helhed skal leve op til en megapixel-opløsning, så skal optikken kunne følge med.

  Jeg har set flere billige kameraer med en pæn stor opløsning, hvor billederne slet ikke har kunnet imponere. Og det modsatte har jeg et klart bevis på: Mit eget gamle Canon Powershot 600 fra 1997, som har en meget begrænset (sølle 570.000 pixels). Det tager ganske enkelt knivskarpe billeder og har altid gjort det.

  Vel, med en god halv million pixels er opløsningen ikke i top. Det betyder i praksis, at jeg højst kan udskrive billederne i omkring 10 X 15 cm. Det begrænser også mine muligheder for at beskære billederne voldsomt - det er der ikke pixelmasse nok til. Men indenfor den lille opløsning og de deraf følgende mindre billedstørrelser står billedet helt skarpt.

  Hvad skyldes den forbavsende gode skarphed? Jeg tror, at Canon generelt laver gode kameraer. De er i hvert fald ikke billige, Powershot'et har vist aldrig kunnet købes til under 5-6000 kr. Der er en god glas-optik. Et andet godt eksempel er Canons Pro70. Det er et "ældre" digitalt kamera, med beskedne 1,68 megapixels:

  Et spejlreflekslignende super-kamera fra Canon, Powershot Pro70

  På grund af den meget fine og skarpe optik, rangerer Pro70 fortsat som et af de absolut bedre digitalkameraer på markedet.


  Zoom kan give dårligere skarphed

  Meget tyder på, at de billige zoom-objektiver - som stort set alle kameraer (digitale såvel som analoge)i dag monteres med - ikke billeder i højeste kvalitet.

  Enhver zoom vil give forvrængning af billedet - det er så at sige indbygget i konstruktionen. Og jo kraftigere zoom - jo mere forvrængning. Når optikken så i forvejen kun består af et par billige plastic-linser - så giver det sig selv, at billedet nok ikke bliver det allerbedste.

  Optisk eller digital zoom

  Man skelner mellem optisk og digital zoom. Den optiske zoom er "ægte", optikken fungerer som en telelinse. Den digitale zoom er "snyd", da den går ud på at forstørre et udsnit af billedet.

  Mange faconer

  Det pudsige ved digitale kameraer er deres faconer. De første modeller lignede almindelige kameraer, men designerne opdagede hurtigt, at når der ikke skal være plads til en film, så er frit slag for udformningen. Her er et meget elegant lille kamera fra Fuji, der også har fået gode anmeldelser:

  Lækker model fra FujiLeicas OEM-version af Fuji 1700

  Fuji 4700

  Fuji har i år 2000 gjort sig bemærket med kameraet FinePix 4700. Det har et CCD-element med en pixelmasse på 2,4 millioner. Ved hjælp af interpolation "forstørres" pixel-antallet til 4,7 millioner!

  Det er lidt "snyd", for denne interpolation kan enhver selv foretage i et billedbehandlingsprogram som Photoshop. Tests viste også, at billedkvaliteten langt fra var i top for dette kameras vedkommende.

  Yashica/Kyocera

  Denne model fra Yashica/Kyocera minder mere om et videokamera, men det er et fotografiapperat:

  Yashica/Kyocera, model Samurai 2100DG, med 2,1 million pixels og 4 X zoom, skulle være fremragende, hvis man kan lide udformningen

  Nikon

  Her er det Nikon, der har puslet med designet. Nikon Coolpix 990 har 3,34 million pixels. Det giver billeder på 2048 x 1536 pixels og en rå (ukomprimeret) bitmap på 8,5 MB per billede. Der er tale om et semiprofessionelt apparat, som skulle ligge godt i hånden:

  Nikon Coolpix 990, med 3,34 million pixels. Lukkerhastigheder fra 8s til 1/1000s.3 X zoom med glaslinse, som kan suppleres med række andre objektiver.

  Nikons modeller (ligesom Canons) er berømte for deres gode kvalitet. Samtidig har de mange flere indstillingsmuligheder end de fleste andre. Om det er en fordel eller ej, det kommer an på brugeren. De fleste vil nok ikke have behov for særlig mange indstillingsmuligheder - jeg selv bruger i hvert fald sjældent alle de faciliteter mit Canon S20 giver.

  Læs en læsers erfaring med S20.

  Rollei

  Her er det et Rollei-produkt. Flot er det da:

  Lækkert design, men kameraet sælges vist ikke i Danmark

  Her er en Sony-sag med 5X optisk zoom med linser fra Carl Zeiss. Der mangler optisk søger:

  Et kamera uden almindelig optisk søger. Det er ikke godt til udendørsbrug

  Sony har vist nye takter ved at indbygge en CD-ROM-brænder i en af deres Mavica-modeller. I stedet for at gemme billeder på CF-kort, brændes grafikfilen i en lille CD-ROM, som rummer 153 MB. Ulempen er, at der går 5 sekunder inden næste billede tages. CD-ROM-skiven kan læses i et almindeligt CD-drev.

  LCD-display og optisk søger

  De fleste digitale kameraer har en almindelig optisk søger, som kan være mere eller mindre præcis. Mange supplerer denne med et LCD-display, som viser det helt aktuelle billede. LCD er godt til mange formål, men ikke til udendørsbrug, når solen er for skarp.

  Canon S10 - et godt familie-kamera. Enten bruger du den optiske søger eller LCD-displayet, som også giver adgang til alt kameraets software.

  De bedste kameraer har altså både optisk søger og LCD-display. mange LCD-displays bruger enormt meget strøm.

  Spejlrefleks

  Der findes en række top-modeller fra Canon, Olympus og Sony, som er mere eller mindre ægte spejlrefleks-kameraer. Hvor det, du ser i søgeren, er det lys, som kommer ind ad objektivet.

  Olympus C-2500L, et ægte digitalt spejlreflekskamera (SLR).


 • Næste side
 • Forrige side


  Lær mere

  Top

  Se også om lydkort og deres teknologi .

  Læs om chipsæt i modul 2d

  Læs videre om klokfrekvenser i modul 3d.

  Læs om Ultra DMA og AGP i modul 5b

  Læs om driv-programmer til Windows 95/98 i modul 6c.

  Læs videre om RAM i modul 2e


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.