Om Michael Karbo og "lær det selv"-hæfterne mv.

Jeg får tit spørgsmål om mine hæfter. Her kan du læse om dem og lidt om min baggrund for at skrive dem.

 • Om Michael Karbo
 • Om mit forfatterskab
 • Om "lær det selv"-hæfterne
 • Næste side
 • Forrige side

  Michael & Jette Karbo, Provence 2001


 • Om Michael B. Karbo

  1957. Født på Christianshavn. Opvækst på Østerbro.

  1975. Matematisk-fysisk studentereksamen fra Østre Borgerdyd Gymnasium.

  1980. Bosiddende i Jylland.

  1985. Lærereksamen fra T.H. Langs Seminarium i Silkeborg med linjefag i fysik/kemi og formning. Pædagogisk speciale om "PC-understøttet undervisning". Jeg er yderst tilfreds med min tid på seminariet - jeg lærte meget, og kan kun anbefale en læreruddannelse. I 1981 blev jeg gift med Jette. Sammen har vi to dejlige unger, Toke født 1985 og Christina fra 1989.

  1986. Arbejde med EDB: Tekstbehandling, Pascal-programmering og DOS. Systemkonsulent i Branel Aps, der laver pc-baserede styringssystemer.

  1989. Bosiddende i Aabenraa, Sønderjylland. Lærer ved VUC (Voksen uddannelses Center).

  1990. Arbejde med edb-virksomheden MK-Data. Undervisning og specialopgaver.

  1992. Første forlagskontrakt, med Gyldendal, hvor "PC-DOS-bogen" udgives. En fin bog i en frygteligt sats. Jeg skulle selv aflevere filerne til trykkeriet, og anede intet om PostScript. Det blev ikke kønt, men indholdet er OK. Bogen kom i to oplag, og blev en "pæn lille succes".

  1992-1996. Beskikket af Undervisningsministeriet som censor i faget informatik. Udvikler en håndfuld Access-baserede databaseløsninger til kursusadministration for Sønderjyllands Amt. Lejlighedsvis instruktør ved Danmarks Lærerhøjskole og Aabenraa Business College.

  1996. Klik & Lær ( senere "Karbosguide.dk") lanceret som et web-baseret undervisningsmiddel til selvstudie og fjernundervisning i pc-kendskab.

  1997. Tilrettelæggelse af og studievært i otte TV-programmer "Omkring pc'en" på kanalen DK4. Udgiver hæftet "Penge - lær det selv" om privatøkonomi (en fiasko). Oversætter af Klik & Lær til engelsk/amerikansk. Hæfterne oversættes nu til mange lande.

  1998 - 2000. Lejlighedsvis freelance-skribent for bl.a. Euroman, Kvasir, Danbit, Komputer for alle, Daimler Danmark, Canon Danmark, Børsen og Berlingske Tidende. Klik & Lær oversættes til tysk: www.karbosguide.com/de. Fortsat videreudvikling af Karbosguide.dk. Jeg skriver mere og mere om billedbehandling, Photoshop osv. Vi starter på de kvartårlige nyhedsbreve, der er blevet en stor succes.

  2001. Arbejdsophold i Sydfrankrig, hvor jeg (efter egen mening) fik skrevet mange gode hæfter, blandt andet de to bestsellere "Digitalkameraet - fra A til Z" og "Fotoredigering - fra A til Z".

  2003. Forlaget skifter navn til Libris, og vi starter udgivelsen af farvehæfter. Vi er selv bosat i Kolding.

  Jeg er så heldigt og lykkeligt stillet, at jeg har en familie, der bakker op om mit arbejde. Det er ikke altid let at have en forfatter i familien. Han arbejder ikke altid lige regelmæssigt. Han er nærtagende, når skidtet driller. Og han ævler evig og altid om de hæfter...

  Men tak - til Jette og ungerne, der op gennem årene altid har været positive, interesserede og ikke mindst deltagende. Jette læser alle mine manuskripter igennem og er stærkt engageret i udviklingen af ny tiltag. Det er en fornøjelse med denne rygdækning - og uden den havde det aldrig kunnet lade sig gøre!


  Om mit forfatterskab

  Alt i alt er jeg forfatter til pt. 40 edb-bøger, der distribueres af IDG Forlag i Danmark, og som er oversat til 16 andre sprog.

  Vi har haft stor succes med vores udgivelser op gennem de seneste ti år. Så vi må have ramt et behov. Personligt har jeg altid - siden folkeskolen - ønsket at "blive forfatter". Problemet var, at jeg ikke vidste, hvad jeg skulle skrive om .. Men jeg har altid interesseret mig for populærvidenskab. Dermed mener jeg naturvidenskabeligt stof, som omskrives, så det kan forstås af "almindelige mennesker".

  Den populærvidenskabelige formidling er en slags genfortælling, hvor forfatteren eller journalisten forstår at videregive sin egen forståelse af (og gerne begejstring for) emnet. Populærvidenskaben er videnskabelig på den måde, at beskrivelsen er seriøs og korrekt. Men den er populær i sit udvalg og vægtning af stoffet. Og den er populær i sin form, som gerne er illustreret og på anden måde let tilgængelig.

  Jeg har også altid kunne lide at undervise i matematik, fysik og edb. I alle undervisningssituationer skal indlæringsmiljøet være positivt, for at undervisningen bliver vellykket. Det kan ske med en populær, underholdende og engagerende tilgang til faget og dets metodik. Det eneste, der generede mig (på VUC), var de til tider meget ringe fagbekendtgørelser, læseplaner, cirkulærer og andet embedsmandsværk, som i detaljer dikterer de stakkels lærere, hvordan der skal undervises. Det var ikke godt for arbejdsglæden.

  Som forfatter er man jo helt fri for den type bindinger. Den pædagogiske frihed er reel. Indenfor edb er der ydermere den fordel, at det er en meget ung "videnskab". Der er ikke udkrystalliseret sig nogen akademisk tradition på området - snarere tværtom. Det er alle mulige typer mennesker med vidt forskellige baggrunde, der arbejder med edb. Så alt er sådan set tilladt - bare det virker - det er meget uakademisk.


  Om at formidle

  Når vi skal "undervise" pr. bog, skal læseren engageres - han/hun skal gøres interesseret i emnet. Nu er der heldigvis mange mennesker, der på forhånd er meget interesserede i edb. Men emnerne er ofte svære og meget komplicerede. Prøv du selv at forklare, hvordan typografier og skabeloner hænger sammen i Word. Eller beskriv sammenhængen mellem CPU, busser, RAM og I/O-enheder i en moderne pc. Det er ikke helt enkelt. Vores løsning har været at formidle emnerne med brug af flere forskellige værktøjer og tilgangsvinkler. Vi benytter os af:

 • Tekst, der beskriver emnet i så enkelt sprog som muligt. Der skal helst ikke være ret meget tekst, så ideelt skal alt overflødigt skæres væk.

 • Figurer, illustrationer, som viser emnet grafisk og visuelt. Når jeg bruger så mange tegninger og figurerer, er det et levn fra mine ti år som skolelærer. Jeg har altid nydt at tegne på tavlen - gerne med kridt i mange farver...

 • Øvelser. Vi laver øvelsesforløb, hvor det overhovedet er muligt. Når du selv har skilt din pc ad og fået samlet den igen - så er du meget mere modtagelig for videre undervisning. Det er en gammel pædagogisk sandhed, at først når man har prøvet det, så kan man det.

  Om lær det selv-hæfterne

  Hæftet (eller softbooks eller booklets, som de siger i udlandet) er ret genialt. Det kan jeg roligt sige, for det er ikke min opfindelse. Hæfterne blev "opfundet" af Michael Maardt fra KnowWare, og det skal han så sandelig have fuld credit for!

  Et hæfte trykkes i offset, som en avis gør det. Dermed bliver det meget billigere end en bog. Jeg kan skrive ligeså meget stof i et hæfte til 59 eller 79 kroner, som der kan være i en traditionel bog til 200-300 kr. Forlaget har udviklet et system, som gør at trykkvaliteten er næsten ligeså god som ved det traditionelle bogtryk.

  Længe troede vi, at hæftets lave pris var det vigtigste, men der er andre vigtige faktorer. Et hæfte kan krølles sammen. Du kan tegne på det. Du kan ha' det i baglommen eller sende det i et brev. Og det er stærke kvaliteter sammenlignet med en bog. Og det er kvaliteter, der passer sig til edb-litteratur. For hvem gider at købe tykke bøger om programmerne? Programmerne kommer jo alligevel i ny versioner hele tiden, og hvad skal man så med de gamle bøger.

  Jeg kunne selv tidligere kigge op på en god hyldemeter med forskellige moppedrenge om tekstbehandlingsprogrammet Word i version version 7.0, version 97, version 2000 og XP. De fylder, og de er uhåndterlige. De er nu røget ud, men det var svært, man "smider" jo ikke bøger ud... Jo gu' gør man, det gør jeg i hvert fald!

  Nej, hæfter -, det er noget andet; de virker. De er billige. De er let tilgængelige. De kan hurtigt opdateres til ny versioner. De fylder ikke ret meget i tasken eller i reolen. Og de kan bare smides væk, når de er udtjente (hvis man ellers nænner det).

  Klik her for en oversigt over vores "lær det selv"-hæfter og andre udgivelser.


  Vi er meget glade for at modtage kommentarer og idéer! Skriv til os. Tak til de 1000'er der har skrevet til os gennem årene, og som har givet os uvurderlig input!

  God fornøjelse.