Ny pc, marts 2011

For ti-femten år siden skiftede jeg pc hvert andet år, nogle gange hyppigere. Der kom hele tiden nye processorer, nye interfaces og i det hele taget ny spændende hardware.

Nu til dags er det inden for mobiltelefoni, tingene ændrer sig hurtigt; pc'er holder meget længere. Men, da min hoved-pc (fra 2006) er begyndt at vise småproblematisk adfærd, er det tid til en udskiftning. Jeg valgte selv at bygge den - især af hensyn til støjniveauet, for med de rette komponenter kan du lave en fuldkommen støjfri pc.

Valget faldt på en cpu i Intels nye "Sandy Bridge"-serie. Nærmere bestemt modellen 2600K, der giver meget smæk for prisen. Den har seks kerner, arbejder ved 3,4 GHz, og har en helt ny meget effektiv arkitektur. Til processoren valgte jeg i et billigt og ganske ukompliceret lille mikro-ATX bundkort fra Intel. Det blev monteret med 8 GB ram fra Corsair. Den medfølgende ventilator fra Intel ku' nok have været brugt, men jeg vil overhovedet ingen støj have, så jeg spenderede et par hundrede kroner på en lowspeed køler (Scythe Shuriken). Ligeledes blev SATA-siden udvidet med to ekstra controllere - en lille eSata-controller fra Lycon og en SATA600-controller fra Asus. Sidste gør, at jeg har fire SATA600-porte til rådighed.

Disse valg var ikke svære, men kabinettet var derimod en udfordring. Jeg kikkede på mindre og smarte kabinetter som Silverstones Grandia GD05 eller Sugo SG07B samt Lian Li PC-V351R Micro-ATX Cube. De havde dog hver deres begrænsninger, og jeg endte med et svensk designet Fractal Design Define R3. Det er stort, men det er flot, det er lyddæmpet, og så er det let at gå til. Diskene sidder drejet 90 grader, så man kan komme til fra begge sider, og strømforsyningen monteres nederst i kabinettet - glimrende!

Støjfri strømforsyning

Strømforsyningen den var heller ikke nem at vælge. Jeg var fristet af en hundedyr model uden ventilator (støjfri), en Seasonic X-400 GOLD Modular Fanless. Jeg endte dog med en Cooler Master Silent Pro M500, der er modulær (kablerne kan tages af, så man kan nøjes med at fylde kabinettet op med de nødvendige). Den har en stor (135 mm), langsomtkørende (600 RPM) blæser, der ikke kan høres. Kan en strømforsyning være lækker? Så er Silent Pro i hvert fald det!

Harddiske

Harddiskene er de små 2½", som jeg er gået over til de senere år. De larmer mindre, bruger mindre strøm, giver mindre varme og nedsætter derfor behovet for ventilation. Jeg har overført tre diske fra den gamle til den ny pc:

 • En 40 GB Corsair Force SSD-disk (til Windows 7, 64 bit)
 • En 60 GB Kingston SSD-disk (til Windows 7, 64 bit)
 • En 500 GB Seagate Momentus XT Hybrid-disk (til data)

  De to SSD-diske er monteret på bundkortets to SATA6-porte for at sikre maksimal hastighed. Var de to diske ens, ville jeg nok have valgt at slå dem sammen i et RAID-drev, hvilket også ville kunne have fordoblet hastigheden. Men det må komme senere. Havde jeg pengene, købte jeg to 250GB-diske af Intels nye 510-serie og satte dem op i striping (RAID 0). Men sådan to diske koster pt. omkring 8000 kr.

  Den ny pc booter fra kold til Windows 7 (64 bit) på 26 sekunder, og det er tilfredsstillende.

   

 • Menu

  www.karbosguide.dk. Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.