29.09.2012. Intels planer for ny CPU'er

Haswell-serien er det kommende skud på stamme med planlagt lancering i juni 2013. Hvad byder sådan en ny generation af CPU'er på?

Intel bygger videre på deres serier af Core i3/i5/i7-processorer. Her er man kommet til fjerde generation. Udviklingen foregår med en såkaldt tick/tock-strategy:

Tick: En ny generation med forbedret med proces-teknologi, senest fra 45nm -> 22nm

Tock: En ny generation med samme proces-teknologi, men med større interne forbedringer i arkitekturen.

Man forbedrer altså skiftevis proces og arkitektur. Procesforbedringerne handler om, hvor små de elektroniske kredsløb er, og her er man kommet ned på printbaner på bare 22nm (det er småt).

De to seneste generationer hed Sandy Bridge, som var et "tock" og Ivy Bridge (et "tick").

Den næste er Haswell (et "tock").

www.karbosguide.com

Nyt i Haswell

Haswell-processorne bygger på samme 22nm processor-arkitektur som Ivy Bridge-processorne fra 2012, men er optimeret internt med en række forbedringer. De vigtigste resultater er:

 • Meget bedre strømstyring - vigtig for en ny generation af Windows 8-baserede subnotebooks/tablets, der skal konkurrere med Apples iPads.

 • Ca. 10% forbedring i ren processorkraft ved samme klokfrekvens.

 • Forbedret integreret grafik.

 • Skalerbar arkitektur: Haswell i alt fra tablets (smartphones?) til servere

  Teknik

  Blandt de mere tekniske detaljer i Haswell kan vi nævne:

  Nye instruktioner i sættet AVX2 (Advanced Vector Extensions)

  Dobbelt så hurtig i beregninger med flydende tal (flowing point multiply/add). Nu kan der afvikles to beregninger pr. klokcyklus. Fordoblet båndbredde i L1-cache. Nu 64/32 bytes læsning/skrivning pr. klokcyklus mod tidligere 32/16 bytes pr. cyklus.

  Bedre videokodning

  Hardware/baserede codecs til SVC (scalable video codec) og MJPEG (Motion-jpeg).

  Ny Power Control Unit.

  PCU'en er en integreret enhed i chippen, der bl.a sørger for at frakoble/neddrosle aktivitet, der er unødvendig, så der spares strøm. Den nye controller skulle give markant hurtigere opvågning fra dyb dvale. Opvågningen har tidligere taget op til omkring 2 sekunder, hvilket er for langsomt fx i sammenligning med en iPad, der nærmest øjeblikkeligt kommer til live fra dyb dvale. Haswell kommer til at være lige så hurtig til at vågne som en iPad - og det er afgørende for brug i tablets og de nye notebooks.

   

 • Menu

  www.karbosguide.dk. Copyright (c) 1996-2012 by Michael B. Karbo.