HTML, rollovers...

12.01.01

 • Næste
 • Forrige
 • Spørgsmål & Svar ...

 • Kære Michael

  Har desværre kun kunne få fat i de første 18 sider af dit hæfte "Hjemmesider - lær det selv". Den er jo desværre udsolgt alle mulige steder.

  Men jeg vil bare skrive til dig i vild begejstring over dét, som du har skrevet. Jeg har brugt et par timer i aften - og er allerede i fuld sving. Gud, hvor er det nemt. Tak skal du ha'.

  Men du - et enkelt spørgsmål, som lige generer mig.
  De knapper, som du foreksempel har herude til venstre. Hvad hedder den slags i web-sprog?
  Grunden til spørgsmål er jo, hvordan jeg får fat i noget software, som jeg kan bruge til de knapper. Måske står det i den del af hæftet, som jeg ikke kan få fat i.

  Ellers skal du sørme have tak for en utrolig nem tilgængelig tekst. Jeg er imponeret - og tro mig - jeg véd, hvad jeg taler om. *S*

  De bedste hilsner, Louis www.pressekontakt.dk (den har jeg ikke lavet selv, men næste version bliver mit eget arbejde)


  Karbo svarer

  Hej Louis

  Tak for roserne. Du kan sagtens købe "Hjemmesider - lær det selv" hos boghandleren. Hæftet kan stadig bruges, selvom, det efterhånden er et par år gammelt.

  De knapper du omtaler i venstre side af KarbosGuide er så kaldte roll-overs.

  Man laver to små grafikfiler (to knapper), som fx indholder en tekst. De to grafikfiler fungerer som synlig/usynlig knap. Hos os er den øverste, synlige knap blå med hvid tekst. Den anden knap, som normalt er usynlig har hos os hvid tekst på blå baggrund. De to knapper er altså "spejlbilleder" af hinanden.

  Når man har to grafikfiler, kan man lave et lille JavaScript, der binder dem sammen, så den ene knap hele tiden vises, mens den anden først kommer til syne, når musen bevæges henover.

  Prøv det, kør musen henover knapperne her ude til venstre i vores menu. Du kan se teksten skifte fra hvid/blå til blå/hvid. Det er to grafikfiler som på skift indlæses.

  JavaScriptet, der hører til, er temmelig kompliceret. Det synes jeg i hvert fald, som ikke-programmør. Men pointen er, at det reagerer, når musen bevæges henover knappen. Så indlæses den underliggende grafikfil. Så snart musen flyttes væk, indlæses den "normale grafikfil" igen. Her ser du scriptet:

  <img name="Image17" border="0" src="buttons/all_ordbog.gif" width="125" height="20"></a><a href="../karbosguide/stikord.htm" title="Her kan du søge på enkeltord til alle vores artikler." onMouseOut="MM_swapImgRestore()" onMouseOver="MM_swapImage('Image47','','buttons/left_stikd.gif',1)">

  Jeg forventer ikke, at du lige uden videre forstår koden. Det gør jeg absolut heller ikke. Men jeg kan se, at noget af koden omhandler swapning af billeder: onMouseOver="MM_swapImage.

  Da jeg skulle lave disse rollovers, brugte jeg programmet Dreamweaver, som netop kan lave den slags kode. Derefter kopierede jeg koden, når jeg skulle brugen den. Og det er en god metode - kopier kode, enten fra egne eller andres sider. Test så koden, prøv den af, rens ud i den - så lærer du efterhånden mere og mere om HTML.

  Med venlig hilsen

  Michael Karbo


 • Næste
 • Forrige
 • Spørgsmål & Svar ...


  Copyright (c) 1996 - 2001 by Michael B. Karbo.