Tip 23. Fejl og mangler i Word 2000

OBS: Dette Windows Tip er ikke et tip, men en kommentar!

 • Dårlige opdateringer
 • Betatest
 • Tastaturgenveje
 • Dårligere funktionalitet
 • Vent på SE?


  Jeg synes efterhånden, at der bliver flere og flere problemer med de store programpakker som Office 2000. Det er særdeles beklageligt, for personligt har jeg den største sympati for Microsofts programmer. De er generelt fremragende funktionelle og effektive at arbejde med.

  Problemet er dels, at programmerne øjensynlig ikke er gennemtestede ordentligt før de bliver lanceret, og dels at Microsoft ændrer i programmets funktion i hver ny version. Det sidste er nok det værste.


  Betatest

  At programmerne ikke er ordentligt gennemtestede, det kan godt undre. Men det må være tilfælde, når der er deciderede fejl i de ny versioner. Microsoft siger selv at de tester med tusindvis af brugere, og jeg tror dem. Alligevel ser vi med hver version, at der ca. 6 mdr efter introduktionen kommer Sevice Pack og Second edition, som er patches, der udbedrer de værste fejl. Det er godt, at de kommer, men man kan spørge sig selv: Hvorfor er programmet ikke bare gennemtestet fra start af? Det er jo dyrt nok i forvejen.

  Værre er det, at der ændres i funktionaliteten.

  Tastaturgenvejene - et evigt smertensbarn

  Et eksempel på fejl i funktionaliteten er tastaturgenvejene.

  Det er et mareridt at skulle skrive et hæfte, når de igen og igen flytter rundt på disse genveje. I princippet er det fuldstændig ligegyldigt, om genvejen til Gem hedder Control+s eller Control+g. Bare den hedder det samme i hver version!!!

  Der har været mange problemer med genvejene - især i forbindelse med skiftet fra version 7.0 til 97. Med hensyn til Excel er det helt umuligt at få en officiel og korrekt oversigt over tastaturgenveje - og det synes jeg ganske enkelt er uacceptabelt. Mit problem bliver endnu større, når mine hæfter fx skal oversættes til fransk, for der mangler endnu flere af genvejene For min skyld kunne Microsoft ganske enkelt fra start af have valgt at bruge de amerikanske tastaturgenveje i alle de danske versioner af programmet. Det havde sparet os alle for en masse problemer.


  Fejl i Word 2000

  Som storforbruger af tekstbehandling irriterer det mig utroligt, når Microsoft ændrer i programmet. Jeg har sporet følgende ændringer i Word 2000:

  Funktionen Gå tilbage

  Når jeg skriver i store dokumenter, bruger jeg altid Shift+F5, som flytter markøren til den forrige position, jeg arbejdede. Funktionen husker 5 "stationer" tilbage, men den er helt ødelagt i version 2000. De fem stationer tælles på en anden måde, så man kun springer rundt på samme side. Ubrugeligt og tåbeligt!

  Funktionen Punktopstilling

  Pludseligt kommer der en indrykning med, når man vælger punktopstilling. Hvorfor? Når nu det aldrig har været sådan før. Hvad skal det gøre godt for? Forvirring.

  Funktionen Indsæt billede

  Her er to ændringer: en god og en dårlig. Nu indsættes billedet (med Control+v) som det skal, og som det også gjorde i version 7.0. Det blev ændret til det værre i version 97.

  Men den indsætning, jeg hele tiden bruger (Indsæt og sammenkæd), er blevet gemt væk i en umulig lille menu, som ikke kan betjenes med tastaturet. Irriterende, jeg løser det med brug af MacroExpress, et shareware-program, der varmt kan anbefales.

  Langsommelighed og fejl

  Visse operationer er blevet utroligt langsomme i Word 2000. Det gælder især omkring punkt- og talopstillinger - der går en evighed, før der sker noget. En af mine makroer (som jeg hele tiden benytter) tager 8 sekunder at udføre - før kom den bare med det samme, når den først var kørt éngang. Nu er der ventetid hver gang. Endnu et unødvendigt irritationsmoment.

  Her skal det måske indskydes, at nogle fejl kun optræder, hvis man opgraderer fra Word 97 til 2000. Jeg skriver lige nu på en pc, hvor programmerne Windows 98 og Office 2000 er helt nyinstallerede. Og der fungerer makroen til punkt- og talopstillinger helt fint og hurtigt. Besynderligt, for jeg optog makroen flere gange på den anden maskine, og hver gang var det som den skulle vækkes af en koma, før der skete noget. Men her virker det.

  Ergo: Har du problemer af denne karakter, så undlad at opdatere Office. Slet den gamle udgave (og gerne hele Windows, for den har også godt af at blive geninstalleret fra bunden af) og installer en ny udgave fra "scratch".

  Felter ikke oversat eller er de nu?

  Felter er små koder, der indsættes i dokumentet. Koderne dækker over sidetal, krydhenvisninger og meget mere. De er bare ikke kompatible fra version 97 til 2000!

  Microsoft forsvarer sig med, at koderne ikke var oversat i version 97 men er det nu (eller var det omvendt?). Under alle omstændigheder - det er for dårligt! Sådan noget skal bare virke. Der findes allerede nu en patch på Microsofts web-sted, som kan afhjælpe problemet.

  Dialogboksen afsnit

  Endelig er der en decideret fejl i dialogboksen Afsnit. Hvis jeg overskriver og sletter en afstand brager programmet ned. Sikke noget gylle.

  Automatisk sproggenkendelse

  En smart ting er, at Word nu genkeder det sprog, du skriver og dermed arbejder ud fra den korrekte stavekontrol.

  Systemet er dog ikke fejlfrit, som dette klip viser. Jeg skriver på dansk, hvilket Word også har registreret (det ses i statuslinjen). Alligevel insisterer programmet på at komme med en tysk grammatisk korrektion:


  Vent på SE?

  Hvis jeg skulle købe Word, ville jeg selvfølgelig købe version 2000 - ingen diskussion om det. Men alle de firmaer, der skal opdatere deres gamle version - er det besværet værd? Det må man selv overveje, men måske kunne man vente til den første service pack er kommet?

  Jeg kender en oversætter, som skriver endnu mere, end jeg selv gør. Han bruger udelukkende Word 7.0. For den virker, som han siger. Jeg forstår ham ikke, men det siger lidt om, at Microsoft har et problem med de ny og danske versioner.

  Se også artikel om Windows 98SE