Multiboot med MSTBoot, fortsat ...

 • Forrige side

  Jeg kan ikke vise skærmbilleder fra DOS-programmer her (Det er meget besværsligt at lave), så lad mig i stedet beskrive, hvordan du benytter MSTBoot.

  Definer det eksisterende system

  Min egen situation var, at jeg havde Windows Me dansk på min PC, og ville også gerne have installeret US-udgaven af Windows 98SE på samme maskine.

  Jeg starter med at boote på den diskette MSTBoot har fremstillet. Fra DOS-prompt taster jeg:

  mstboot [Enter]

  Herefter klikker jeg på Next.

  Meningen er, at jeg definerer det eksisterende OS (oprerativsystem), her Windows MeDK. Jeg skal navngive det, og indtaster WinMEDK. Det er det navn, som kommer til at optræde på den boot-menu, som bliver en følge af hele dette setup. Next.

  Jeg skal vælge hvilke filer, der hører med til systemet. Det er lidt teknisk, men programmet foreslår en række filer. Jeg tilføjede alle de filer, der ligger i roden, og som jeg mener hører til Windows Me, og taster [Enter].

  Så afslutter jeg med Finish. Herefter, når jeg genstarter, får jeg boot-menuen at se. Der er kun en valgmulighed - det eksisterende operativsystem.

  Ny Windows installeres

  Nu skal jeg installere OS nr. 2. Det er i mit tilfælde Windows 98SE i US-version. Først starter jeg pc'en med MSTBoot-disketten og kører MSTBoot én gang til. Nu skal jeg klargøre programmet til at indlæse et nyt system:

  Jeg afslutter med Alt+x. og genstarter pc'en. Nu loader jeg med den til Windows hørende bootdiskette.

  Den ny Windows skal være en komplet version - ikke opgradering, for jeg skal placere systemfilerne i en anden mappe end C:\Windows (hvor Windows Me jo er placeret - den skal ikke overskrives). Jeg installerer den ny Windows i D:\Windows.

  Når den er oppe at køre, booter jeg igen fra MSTBoot-disketten og kører igen MSTBoot, som straks registrerer, at der installeret et nyt OS.

  Her skal jeg navngive det ny OS (her W98SEUS), udvælge filer (hvor jeg ikke gør noget) og afslutte

  Efter afslutning fjerner jeg bootdisketten og genstarter - vupti så er der en menu, hvor jeg kan vælge hvilket af de to operativsystemer, der skal gøres aktiv. Det er bare fikst og enkelt!


  Hvordan virker det?

  MSTBoot gemmer simpelthen en kopi af systemfilerne. På den måde kan de rette systemfiler indlæses ved opstarten, når man skifter mellem to operativsystemer. Det forgår helt automatisk og virker perfekt. Man skal bare sørge for, at alle filer er medtaget under installationen.

  Kort fortalt skal man bruge MSTBoot-disketten to gange i forbindelse med hver installation af et nyt operativsystem. Før - hvor man vælger Boot Section --> Prepare, og efter, hvor man navngiver det ny system.

  God fornøjelse - skriv gerne til os om dine erfaringer med MSTBoot!

  Se også artiklen om VMWare


  Copyright 2001 Michael Karbo.