IrfanView
Den bosniske studerende Irfan Skiljan er ophavsmand til den lynhurtige, prisbelønnede billedbrowser IrfanView, et meget velskrevet program, der oven i købet tilbydes gratis til ikke-kommerciel brug.

På trods af sin beskedne størrelse rummer IrfanView forbløffende mange funktioner: vigtigst er naturligvis muligheden for via programmet at få et hurtigt overblik over harddiskens indhold af billeder (inkl. animerede gif-filer) - enten enkeltvis eller en hel mappe ad gangen - men derudover kan IrfanView bl.a. også: afspille lyd og video, vise slideshows, lave batchkonvertering
[?] og avancerede skærmdumps samt udtrække ikoner fra program- og dll-filer. Oven i alt dette har programmet desuden et lille udvalg af værktøjer til diverse billedmanipulationer - men som Photoshopbruger er det jo nok ikke lige her man står og har det helt store behov ;-)

Du kan hente IrfanView på adressen
her. Der følger ikke noget installationsprogram med, så du må starte med selv at lave en ny mappe på harddisken og pakke den downloadede zip-fil ud heri. Dobbeltklik på filen i_view32.exe for at starte programmet. Klik på det røde P øverst til højre i vinduet (eller tast P på tastaturet) for at konfigurere programmet; hvis du vil have en genvej til programmet på skrivebordet, vælger du fanebladet Others 1
 
og klikker nederst i boksen på Create.

Vælg derefter fanebladet
Extensions
Her ser du hvilke (mange!) filformater IrfanView kan håndtere (der kan føjes yderligere formater til listen v.hj.a. Plug-ins - se Irfans hjemmeside for nærmere detaljer). Ved at sætte hak ved en eller flere filtyper kan du associere disse med IrfanView, men medmindre det drejer sig om sjældne og lidet brugte formater, synes vi ikke, det er en alt for smart ide.

Under knappen
Advanced gemmer der sig nogle meget vigtige indstillingsmuligheder
Et hak ved det midterste punkt bevirker, at du kan aktivere IrfanView ved at højreklikke på en mappe, og i genvejsmenuen vælge punktet Browse with IrfanView; programmet viser derefter samtlige billedfiler i den pågældende mappe som små miniaturer (thumbnails), og et dobbeltklik på en af disse forstørrer visningen.

Et hak ved det nederste punkt giver dig muligheden for via et højreklik på en enkelt fil at åbne denne i IrfanView - denne funktion virker også i Åbn- og Gem-bokse. Højreklikker du på en EXE- eller DLL-fil vises filens indhold af ikoner - hvis der altså er nogen.

Har du på ovenstående måde åbnet en enkelt fil, kan du gennemse resten af den pågældende mappes billedindhold v.hj.a. tasterne
mellemrum (fremad) og backspace (tilbage); zoom ind og ud med tasterne plus og minus; gå til fuldskærmsvisning med et tryk på enter (tast enter igen for at vende tilbage til normalvisningen).

Du finder en række indstillingsmuligheder for visningen på fanebladet
Viewing, der er bl.a. mulighed for at skjule markør og filnavn i fuldskærmstilstand.
Når du har fundet et bestemt billede i billedbrowseren, kan du få IrfanView til at åbne det i Photoshop: vælg fanebladet Others 2
Klik på Browse og find stien til Photoshop. Nu kan du efter at have markeret en eller flere (hold Ctrl nede mens du klikker) thumbnail(s) i browseren starte Photoshop via menuen: Options > Open with external editor.

En af IrfanView's allerbedste features er muligheden for at vise
slideshows: læn dig mageligt tilbage foran skærmen med en kop god, stærk kaffe, og nyd showet, mens programmet sparer dig for det slidsomme arbejde med at klikke eller trykke på taster: tast W og frem dukker flg. boks (her vist en smule beskåret)
Brug Søg i til at finde den mappe du vil gennemse (sæt hak ved Include subdirectories hvis du vil medtage indholdet af evt. undermapper) - klik på knappen Add all; under Slide advancement sættes et passende sekund-interval - klik på Play og lad showet begynde. Tryk enter eller klik med musen for at afbryde.

Under
Advanced kan du instruere IrfanView om at lukke og slukke efter sig, når showet er slut.

IrfanView rummer mange flere funktioner og finesser, end der har været plads til at nævne her, så vi vil opfordre dig til på egen hånd at gå på opdagelse i programmet. Vi er sikre på, at du vil blive glad for det - det er vi i hvert fald blevet!

IrfanView logo

besøg på denne server.