Reparer fotos i Photoshop

Når du kommer hjem med dine digitale feriebilleder, er de næppe alle helt perfekte. Enkelte af dem kan sikkert med fordel "repareres" lidt.

Vidvinkelobjektivet

Et af de problemer, du kan komme ud for består i uønskede forvrængninger i billedets geometri.

De digitale kameraers objektiver er nemlig ret "korte". Der er næsten tale om vidvinkel-objektiver. Og nå man bruger vidvinkel, opstår der store muligheder for geometriske forvrængninger. Det kommer især, når du fotograferer store objekter tæt på, så de fylder hele billedet. Da bliver figurens linjer ikke parallelle.

Se fx dette foto (kirken St. Victor i Marseille):

Det er ikke fotografen, der har drukket for meget pastis; billedet er taget på meget kort afstand, og det har givet en tydelig skævvridning i billedets venstre side.

Du kan i øvrigt downloade billedet (ved at højreklikke på det), hvis du selv ønsker at lave øvelsen i Photoshop.

Det er da ærgeligt at billedet er så "skævt", for det er da ellers udmærket, men nu kan det ikke bruges. Eller hvad?

Brug Photoshop

Billedet kan godt bruges, det skal bare rettes op. Og her er Photoshop det rette værktøj.

Du indlæser billedet i Photoshop og markerer alt (Control+a). Vælg dernæst Rediger --> Transformer --> Forvræng:

Nu er billedet udstyret med nogle små "håndtag", som du kan trække i. Det forvrænger billedet; der er nemlig meningen med dette værktøj. Kunsten er nu at korrigere billedets oprindelige forvrængninger. Træk fx sådan her:

Transformationen afsluttes (som altid) med tast på [Enter]. Så er proportionerne på plads:

Nu kan du evt. få brug for yderligere manipulationer. Nederst i billedets venstre hjørne er der fx en grå trekant, som er et biprodukt fremkommet ved transformationen:

Den skal selvfølgelig væk. Enten kan billedet beskæres, så den forsvinder, eller også kan man "klone" sig ud af problemet (som beskrevet i Photoshop-hæftet).

Til sidst skal du gemme billedet i høj kvalitet. Smid det oprindelige billede væk - du skal ikke have to kopier af samme billede.

Photoshop-funktionen Transformation er utrolig anvendeligt til mange opgaver. Her ses resultatet af denne lille operation, som kan foretages på ganske kort tid:

Oprindeligt billede:

Efter behandlingen:

PS: Alle billeder på denne side er komprimeret maksimalt, derfor er foto-kvaliteten så langt fra storslået. Hvis du vil se et flot foto (taget samme sted) så klik her.