Windows 98-siden v/Michael B. Karbo. Anden del.

Bør læses i forlængelse af hæftet "Windows 98 - lær det selv" fra IDG Bøger.

Se også Klik & Lær hovedside.
 


Andre tips

Her håber jeg at kunne samle op smarte ting fra Windows-brugerfladen, som ikke er nået at komme med i hæftet.


 

Farveovergange i titellinjer

En ny detalje i brugerfladen er, at du kan få glidende farveovergange forskellige steder i vinduerne. Vælg Egenskaber for Skærm, og vælg fanebladet Udseende. Marker så fx titellinjen, og vælg nu både Farve 1 og Farve 2 som herunder:

Det giver faktisk en ganske flot effekt. 

Udskift opstartsbilledet i Windows

Når du tænder for PC'en, ser du et opstartsbillede i stil med dette:

Dette billede kan du ændre, da det er et simpelt stykke bitmap-grafik. Filen hedder C:\Logo.sys, så den ligger altså i rodkataloget. Indlæs den i et grafikprogram, og ret i den.

Bemærk bare, at billedet har et specielt format, nemlig 320 X 400 pixels. Når det vises, bliver det skaleret op til dobbelt bredde, som 640 X 400. Dette må du tage højde for, når du ændrer i billedet - det bliver forvrænget under fremvisningen. Her ses billedet under editeringen:

Du ser tydeligt det mærkeligt høje format.

Du kan samme måde ændre afslutningsbilledet. Det hedder C:\Windows\Logow.sys, og ses her i det egentlige "høje" format:


 


Mapper med store bogstaver i navnene

En (lille) nyhed i Windows 98 er, at du kan bruge STORE bogstaver i mappenavnene. Det kunne du ikke i uden videre Windows 95, men nu er det altså tilladt. Bemærk den næstnederste mappe herunder:

I Windows 95 bliver mappenavne som standard skrevet med stort begyndelsesbogstav og resten med småt. Men du kan snyde systemet, så det accepterer udelukkende store bogstaver i mappenavnene. Der er to måder:

Med Internet Explorer 4.0. Installer Internet Explorer 4.0 oven på Windows 95. Den ændrer Stifinderen, så du nu kan vælge:

Med snyd. Den anden metode går ud på, at du bruger et ikke-8.3-filnavn til mappen. Så tillades de store bogstaver i mappenavnet. Benyt fx et mellemrum i navnet.


Enkeltkliks-åbning i Stifinderen

Jeg kan anbefale at bruge enkeltklik-systemet i Stifinderen. Det kan du også se i billedet herunder:

Mappenavnene er understregede, og det betyder, at de virker som links på en hjemmeside. Et klik - så åbner de. Prøv det. For at få det slået til, skal du (i Stifinderen) vælge Vis, Mappeindstillinger...

På fanen Generelt skal du markere:

Klik så på knappen Indstillinger..., og vælg:

Klik OK og Luk, så virker det. Du skal lige vænne dig til den ny brugerflade. Du markerer fx objekter ved at lade musen hvile henover dem - uden at klikke. Giv det en chance!

Læs generelt om filsystemer.

I øvrigt kan "reaktionshastigheden", dvs. den tid, der går fra markøren rammer et objekt, til det markeres - reguleres. Du skal finde programmet TWEAK UI, som findes på 98-cd'en. Der kan du ændre "menu-speed" - sættes den i vejret, medfører det også, at pege-markeringen kommer hurtigere. Så er der ingen undskyldning for de utålmodige, der måtte mene, at pegemetoden normalt er for sløv i forhold til det gammeldaws klik. Læs næste artikel om TWEAK UI:


Tweak UI

TWEAK UI, som findes på 98-cd'en, er et program til tilpasning af brugerfladen. Det indgår i den samling af småprogrammer, der har cirkuleret som "Powertoys". I Windows 98 er programmerne kommet med ud på CD-ROM'en, men de er fortsat godt skjult. Se først installationen her.

Du skal finde en installationsfil kaldet twaekui.inf. Højreklik på den og vælg Installer:

Så installeres programmet hurtigt, og du kan herefter finde det i kontrolpanelet:

Her kan du ændre en masse parametre for brugerfladens opførsel:

God fornøjelse! 


FAX-programmet - hvor blev det af?

FAX under Windows er det program, som gør at du kan benytte dit modem til afsendelse af fax. Det er en smart ting, for en fax afsendt per modem bliver meget flottere hos modtageren end en fax afsendt fra en maskine. Der skal teksten jo først skal skannes ind, og det koster kvalitet.

I Windows 95 var det ret enkelt at få opsat FAX-funktionen, men af en eller anden årsag er programmet blevet fjernet fra Windows 98. Helt væk er det nu ikke, du skal bare lede godt efter det, og du skal selv få det installeret. Underligt, men her er recepten:

På Windows 98-CD-ROM'en skal du ned i mappen \WIN98\TOOLS\OLDWIN95\MESSAGE, der finder du programmet Awfax, og det skal du klikke på:

Nu kan du - efter at have "bekræftet licensaftalen" - installere Microsoft Fax:

Herefter kommer installationen:


 

Efter at du har genstartet PC'en, er Microsoft Fax klar til brug. Det virker på den måde, at du får en ekstra printer installeret:

Når du har skrevet et dokument i tekstbehandleren, kan du nu vælge at faxe det i stedet for at printe det. Jeg håber, at det virker (mit eget ISDN-modem kan ikke faxe..).

Tilbage står spørgsmålet: Hvorfor disse krumspring med at gemme programmet langt til en side i Windows 98? Herrens veje er uransagelige.


Windows Media Player 

I Windows 98 finder du en NetShow-player. Det er et program, der håndterer streaming medier fra Internettet. Det er dog allerede forældet, for nu lancerer Microsoft Windows Media Player. Det er en generel multimedie klient, som altså kan fremvise stort set alle typer multimedier fra nettet.

Hent Windows Media Player her: 

Hør en lydoptagelse, jeg har lavet (det virker selvfølgelig kun med Microsoft Internet Explorer).

Windows Media Player bliver beskrevet i mit kommende hæfte "Internet med Windows 98". Det udkommer først i 1999 på forlaget IDG, og der bliver en solid omtale af multimedier under Windows og på Internet.


Fast mappe til download i Internet Explorer

Når du er på Internettet med Internet Explorer og klikker på en fil, som ikke er en hjemmeside, får du mulighed for at downloade filen. Men hvilken mappe lander den i? Du har måske opdaget, at det virker lidt tilfældigt. Eller måske har du opdaget, at det er den sidste mappe, du downloadede til. For den information gemmes nemlig.

Jeg vil gerne have Internet Explorer til altid at foreslå C:\temp til download, det er nemlig den, jeg bruger til det. Og hvordan får jeg så programmeret Internet Explorer til det? Jo, jeg skal (desværre) have fat i registreringsdatabasen. Det er en lille ting, men her får du opskriften:

Åbn et nyt tekstdokument med Notepad, eller hvad du nu bruger til den slags. Skriv disse linjer, præcist som her (det bedste er at kopiere dem herfra, så laver du ingen fejl):
 

    REGEDIT4

    [HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Internet Explorer]

    "Download Directory"="C:\\temp"

Det ses her:

Gem nu filen, fx på skrivebordet. Den SKAL hedde .REG til efternavn. Jeg kalder den ie40download.reg. I det øjeblik, du omdøber efternavnet, registreres filen til registreringsdatabasen, hvilket kan ses på ikonet:

Nu skal du bare dobbeltklikke på filen, så køres den. Bekræft to gange OK, så er det på plads. Fremover hedder download-mappen C:\temp (eller hvad du nu skrev i filen). Det gælder indtil du gemmer i en anden mappe; så skal du køre filen én gang igen, for at få genetableret C:\temp som default-værdi.


Vælg en startside

Når du åbner din browser, indlæses der automatisk en eller anden hjemmeside. Det gælder uanset, hvilken browser du benytter. Det er ikke helt ligegyldigt, hvilken startside, du benytter, og du har faktisk fire muligheder:
  • En blank side
  • En hjemmeside, som ligger lokalt på din egen PC
  • En fast side på nettet
  • Browser startside.
Jeg vil meget anbefale, at du eksperimenterer med disse muligheder. Den blanke side er den letteste udvej. Browseren starter op med en tom side, og er øjeblikkeligt klar. En lokal hjemmeside er en god mulighed. Du laver din egen hjemmeside med de links, du oftest bruger, og den åbnes i browseren som startside. Jeg har selv sådan en lokal hjemmeside, men den ligger på mit skrivebord, som det er beskrevet andetsteds her.

Den faste startside på nettet er en spændende sag. Her er virkelig mange, som er interesserede i at få dig til at benytte deres web-site, som startside. Det giver nemlig store besøgstal, som igen signalerer succes og måske medfører indtjening via reklamekroner. Senest har vi set det norske selskab SOL komme med deres portal, som de kalder det. En hjemmeside som man håber, at mange vil bruge som startside. Her kan man også nævne Tele Danmarks Opasia, der fremstår som én af nettets store succeser - i kraft af, at den automatisk installeres som startside, når man installerer Internet-adgang via deres CD-ROM. Jeg bruger selv én af det danske nets bedste nyhedstjenester (det er min personlige mening), nemlig Computerworld som startside. Det giver mig daglig adgang til de seneste nyheder, hver gang jeg åbner browseren.

Endelig kan du vælge at lade browseren vælge startside - men det er den dårligste udvej, for hverken Tele Danmarks, Microsofts eller Netscapes startside er særlig interessant. Vælg selv noget bedre!

Hvordan gør man så? Jo i Internet Explorer skal du vælge Vis, Internet-indstillinger. Herefter er det enkelt:

Herover er det letteste at browse til den side, du vil have som startside, og så klikke på knappen Brug aktuel side. I Netscape Navigator skal du tilsvarende vælge Edit, Preferences...:

Her er det letteste tilsvarende at browse til startsiden og så klikke på knappen Use Current Page.

[top]