Berlingske Infotech

Udkast til artikel.

v/ Michael Karbo. Forfatter til mere end 20 danske edb-hæfter udgivet af IDG Forlag (oversat til 9 andre sprog)
Tlf     74 63 05 54
         74 62 35 54

e-mail: mkarbo@mkdata.dk
web: Klik & Lær: http://www.mkdata.dk/pctutor

Nytår 1999

Hvad kan vi vente os på edb-fronten i det ny år? Lad mig give et bud på et par af områderne.

Ny processorer

Ja, det kommer selvfølgelig til at gå hurtigere, sådan er det hele tiden. her ved udgangen af 1998, kører de hurtigste CPU'er fra Intel ved 450 MHz. Men i første omgang bliver det nok firmaet AMD, som kommer med de mest interessante ny modeller.

K6-3 (Sharptooth er vist kodenavnet) er den ny højtydende standard-processor til de gode og billige Super 7-bundkort. Den vil sikre fortsat liv til den populære platform. Intels modsvar en ny udgave af Celeron-processoren, der skal monteres direkte på bundkortet. Man vil fornuftigt nok spare det store Slot 1-modul, men denne ny processor kommer desværre til at kræve helt ny bundkort.

Mere perspektiv er der i AMD's K7. Det er en helt ny linje af processorer, som vil komme til at spænde fra almindelig desktop-brug over superbrugere og workstations til deciderede servere. Processoren er helt nydesignet og kræver ny bundkort og chipsæt. Til gengæld lover den ydelser, som Intel's Pentium II slet ikke kan komme op på. K7 bliver spændende at følge. Om vi når op på klokfrekvenser på 700 MHz eller 1 GHz i  1999 - det er svært at forudse.

Diske og drev

Ligeså voldsom en udvikling, vi oplever indenfor CPU'erne, ligeså hurtigt går det hos harddisk-fabrikanterne. IBM er førende på dette område, og deres nyeste "almindelige" harddisk er på 22 GB. Vi kommer til at se 100 GB diske inden længe, for der kommer hele tiden ny plade-medier, der kan skrive mere og mere data på samme diskstørrelse. Det er faktisk godt nyt på mange måder - ikke mindst i forhold til det meget spændende multimedie-område!

En anden nyhed indenfor de populære EIDE-harddiske er protokollen Ultra DMA ATA/66, som tillader en fordobling af overførselshastigheden. Det bliver aktuelt med de ny harddiske, for når der pakkes så enorme datamængder på små områder, bliver overførslen tilsvarende forøget (ved uændret rotation). Så selvom den nuværende Ultra DMA ATA/33 protokol kan klare overførslen fra de nuværende harddiske, så holder det ikke længe .

Video for Windows

Et område, vi kan forvente os meget af, er video med de webcams (typisk USB-baserede). Det er små videokameraer, der kan monteres på skærmen, og som er meget billige (500-1000 kr.). Og så er de utroligt enkle at betjene. Disse kameraer giver sammen med Microsoft's glimrende software (især NetMeeting, Windows Media Player og ASF Real-Time Encoder) en hel ny kommunikationsform. Alle kan lave små videooptagelser med glimrende lyd, og de kan uden problemer sendes over Internettet. Bare vent og se!

Foto af webcam

Internet

Masser af ny sites.

Ny fil-formater. Flash på vej frem.

Browsere i version 5. Fortsat strid om implementeringen af DHTML.

Betaling i Danmark - SSL-baseret løsning forventes. Micro-payments ikke i sigte (men må komme)

Båndbredde. Det store spørgsmål: Kommer ADSL endelig, eller lykkes det fortsat teleselskaberne at holde udviklingen hen? ADSL kommer til at revolutionere den danske net. Fast forbindelse til lavpris.

Software

Office 2000
Windows 2000
Ny sikring mod piratkopiering. Online-registrering bliver standard.